Home

Nieuws

Rabobank: strategische alliantie Japan

Tokio – Rabobank gaat met het Japanse Norinchukin Bank een strategische alliantie aan voor de financiering van de agribusiness.

Norinchukin is één van de 40 grootste banken wereldwijd en vervult een spilfunctie voor de vele agrarische en visserijcoöperaties in het land. De banken gaan samen sectoronderzoek doen, financieren en elkaars klantennetwerken gebruiken.

De deal koppelt de belangrijkste financier van één van de grootste landbouwexporterende landen aan een belangrijke financier in één van de grootste voedselimporterende landen. Japan geldt als één van de technologisch meest vooruitstrevende landen ter wereld, maar de landbouw is kleinschalig, weinig competitief en wordt beschermd door torenhoge importheffingen. Norinchukin en diens aandeelhouder willen dat veranderen.

Japan wil wereldmarkt op

De heffingen kunnen niet voorkomen dat Japan tot de grootste voedselimporteurs ter wereld hoort, met ondertussen wel een aantal in Azië toonaangevende verwerkers zoals Asahi, Kikkoman en Kagome. De deal moet Norinchukin en in het verlengde de Japanse voedingsindustrie helpen de stap naar de wereldmarkt te zetten. Dat gebeurt via gezamenlijke studies en het uitwisselen van personeel.

Norinchukin is net als Rabobank een coöperatie. De onderneming verkrijgt haar fondsen voor een groot deel via de federatie voor landbouwcoöperaties JA-Zenchu en diens equivalenten voor de visserij en de bosbouw.Norinchukin is goed voor meer dan 60 procent van alle leningen aan landbouwbedrijven in Japan, waar Rabobank een marktaandeel van 85 procent kent. Rabobank werkt met landbouwspecialisten wereldwijd terwijl Norinchukin primair op Japan gericht is. Norinchukin hoopt dan ook te profiteren van het internationale kennisnetwerk van Rabobank.

5.600 coöperaties

Norinchukin bedient naar eigen zeggen meer dan 5.600 coöperaties. Norinchukin realiseerde vorig jaar een winst van 411,3 miljard yen (€3 miljard) en dat is €1,2 miljard meer dan Rabobank, dat ook een wat kleiner vermogen beheert. Net als Rabobank kent Norinchukin de hoge kredietrating A+.

Of registreer je om te kunnen reageren.