Home

Nieuws

RVO.nl verwacht topdrukte

Den Haag – Een gewaarschuwd mens telt voor twee. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) verwacht veel activiteit op de website waar boeren percelen kunnen doorgeven en de site van de Gecombineerde Opgave.

"Vooral in de periode in de week voor 15 mei en 15 juni verwachten wij topdrukte. Vermijd drukke momenten en doe uw opgave zo snel mogelijk", aldus de uitvoeringsorganisatie in een nieuwsbrief aan alle relaties.

'Dien opgave toch voor 15 mei in'

De indieningstermijn voor de Gecombineerde Opgave is uitgesteld tot en met 15 juni 2015, maar RVO.nl adviseert om toch vóór 15 mei in te dienen. "Zeker als u met de opgave ook een aanvraag doet voor één of meer subsidies. Het tijdig indienen zorgt voor een volledige en snellere afhandeling van uw opgave en uitbetaling van uw betalingsrechten", aldus RVO.nl.

Bij het controleren van de opgaven kijkt de Rijksdienst onder meer of twee personen hetzelfde stuk grond hebben opgegeven. Hoe eerder er een compleet beeld is van alle percelen hoe eerder de aanvragen afgehandeld kunnen worden.

Uitbetaling betalingsrechten

RVO.nl laat weten zich in december te richten op het betalen van de basisbetalingspremie aan de ondernemers waarvan alle controles zijn afgerond. Eerst moeten de nieuwe betalingsrechten worden vastgesteld. Betalingen mogen niet gedaan worden voordat alle controles per individuele aanvrager zijn afgerond. Voor andere betalingen dan de basisbetalingspremie gelden voorwaarden die het niet mogelijk maken om in december te betalen. Dit komt volgens de uitvoeringsorganisatie, omdat er nog eisen zijn die doorlopen tot in het voorjaar 2016. Dit geldt voor een aantal vergroeningseisen. De overige betalingen volgen in de periode 1 januari 2016 tot en met 30 juni 2016.

Nieuwe kortingsperiode

De maand uitstel voor de Gecombineerde Opgave betekent ook dat de kortingsperiode een maand later start. Wie na 15 juni de opgave indient of wijzigt, kan te maken krijgen met een korting. De kortingsperiode loopt van 16 juni tot en met 10 juli 2015. De korting zelf kan oplopen tot 4 procent per werkdag. Ondernemers die de opgave na 10 juli bij RVO.nl inleveren, worden 100 procent gekort. De aanvraag voor betalingsrechten en/of subsidie wordt dan afgewezen.

Peildata niet veranderd

De deadline voor het indienen van de meitelling is uitgesteld, maar de peildata blijven gelijk. Voor de opgave van de dieren geldt de situatie op 1 april. Voor de percelen blijft dat 15 mei.  Andere peildata die onveranderd blijven zijn:

  • Biologische landbouw: 15 mei
  • Dieren en huisvesting: 1 april
  • Tuinbouw onder glas: 15 mei
  • Mest: 15 mei
  • Ondertekenen private overeenkomst: uiterlijk 14 mei
  • Graasdierpremie: dieren aanwezig in de periode van 1 januari tot en met 15 mei

Uitstel geldt wel voor een ander formulier dat van belang is voor veehouders: het formulier 'Opgave Diergezondheidsfonds'. Het formulier is van toepassing voor houders van runderen, varkens, kalkoenen, eenden, schapen en geiten. Met een kruisje moeten ze aangeven of ze in aanmerking willen kunnen komen voor maatregelen ter preventie van dierziekten in de periode 15 mei 2015 tot 15 mei 2016.

Loket langer open

Het klantencontactcentrum van RVO.nl is tijdens de indieningsperiode van de Gecombineerde Opgave langer bereikbaar via tel. 088- 042 42 42. Tot en met 15 mei is het loket op werkdagen en op Hemelvaartsdag bereikbaar van 8.30 tot 22.00 uur. "Tussen 10.00 en 11.00 uur is het erg druk aan de telefoon. Houd hier rekening mee", aldus de uitvoeringsorganisatie.

Lees alles wat u moet weten over de Gecombineerde Opgave in dit dossier

Of registreer je om te kunnen reageren.