Home

Nieuws 9 reacties

Provincies vrezen stormloop op gratis ontwikkelingsruimte

Den Haag - In verschillende provincies bestaat de vrees dat een stormloop op 'gratis' ontwikkelingsruimte het Programma Aanpak Stikstof al snel na de invoering zal laten vastlopen.

De vrees is door de provincies aangekaart bij het ministerie van Economische Zaken en bij leden van de Tweede Kamer.

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant maken van de vrees melding in een notitie die is bestemd voor Provinciale Staten. De vrees is ook in andere provincies geuit, zo blijkt uit het stuk.

Het Programma Aanpak Stikstof, dat per 1 juli ingaat, regelt de ruimte die er is voor de ontwikkeling van onder andere veehouderijen zonder voor stikstof gevoelige natuur schade aan te doen. In het PAS is het niet meer nodig om ammoniakrechten aan te kopen om te kunnen voldoen aan de vereisten van de Natuurbeschermingswetvergunning. In het systeem van vergunningverlening is een controlemechanisme ingebouwd via het rekensysteem Aerius, dat bepaalt of er ontwikkelingsruimte is en hoeveel een activiteit daarvan opgebruikt.

De vrees is dat de beschikbare ruimte al heel snel opgebruikt zal zijn, waardoor bedrijven die zich later melden achter het net vissen.

Daarbij komt nog een ander geconstateerd probleem dat kan worden veroorzaakt door bedrijven die geen vergunning hoeven aan te vragen, maar vallen onder de meldingsplicht. Dat gaat om bedrijven die een extra depositie veroorzaken van minder dan 1 mol per hectare per jaar op een natuurgebied.  Die regeling is bedoeld voor bedrijven die uitbreiden, maar waarvan de impact beperkt is.  De regeling kan ook gebruikt worden door bedrijven die nu ruimte hebben in de stallen, maar in de afgelopen drie jaar niet aan volledige bezetting zijn toegekomen.

Laatste reacties

 • koestal

  nieuw quotum is ontwikkelingsruimte ,hoezo bevrijdingsdag ?,op is op ,weg is pech

 • Marcel v

  Geld de beperking van ontwikkeling ook voor de natuurgebieden in Nederland ?

 • vanleussen

  De depositie doet zijn werk weer,de natuur fleurt weer op.Ook de natuur heeft op zijn tijd weer voedingsstoffen nodig.
  Wat betreft de ontwikkelingsruimte eerst gaat de politiek accoord en dan is er misschien weer te weinig ontwikkelingsruimte.Zo word de volgende fase weer in geluid. Durf nu een nulpunt vast te stellen en niet op basis van jaren terug. Punt!. 

 • bramegberts1


  DE PAS heeft een hele grote onrechtvaardige uitwerking voor een groep bedrijven, die in eerste opzet baat zouden moeten hebben bij diezelfde PAS. En ook de natuur wordt flink de dupe. Ik moet nog zien of de angst vd provincies over de uitwerking waarheid wordt. Denk serieus dat deze PAS de juridische eindstreep NIET eens haalt en dan is Holland echt in last.

 • koestal

  laat de burger in de grote steden  en langs de snelwegen maar oppassen voor hun eigen omgeving,ze leven korter door al die uitlaatgassen ,maar ondertussen maar zeuren over de boeren.Mensen in de grote steden met astma weten nauwlijks hoe ze dag moeten doorkomen en leven korter !

 • Sylke


  @ Koestal

  AMEN!!

 • LUCTOR


  Ben vandaag vanuit het westen naar Duitsland geweest ben bij Hardenberg de grens over gegaan als ik dan onderweg de kant uitkijk zie ik overal grote melkveestallen en een eindje verder vervallen varkens bedrijven en daar tussen weer een stukje zgn natuur met snelgroeiende boom soorten die bij een krachtige storm ook zomaar het loodje leggen. Heb me hardop afgevraagd hoe lang dit allemaal nog goedgaat ben bang dat we zo langzamerhand verzadigd zijn met regelgeving en dat de financiers (lees banken) en overheid er een grote jan boel van hebben gemaakt. Je hoeft maat 500meter de grens over te steken en je kunt aan de omgeving zien dat het beste jongetje van de klas NL op China begint te lijken.

 • daantje

  wie snapt het nog
  je ziet tussen de bomen het bos niet meer

 • Case1056

  We kweken gewoon een nieuw ''natuurbos'' met regels waar je tussen de papierbomen het groen niet meer kunt ontwaarden. Snap dat nou; Dat is de nieuwe natuur.
  En wanner kijken we naar de belastbare uitstoot van de CO2 van alle landbouwtractoren?, en dan NATUURLIJK ook ALLE auto's EXTRA BELASTEN die de lucht in de binnen stad verontreinigen. of zouden dan alle burgers (waar er 16 miljoen van zijn) in opstand komen. Dan hebben 20.000 niets in te brengen, haha.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.