Home

Nieuws

Monsanto wil zaadbedrijf Syngenta verkopen

St. Louis – Monsanto wil na de overname van Syngenta het zadenbedrijf van de Zwitsers verkopen.

Met deze ingreep hoopt de Amerikaanse producent van zaden en gewasbeschermingsmiddelen eventuele mededingingsproblemen te voorkomen. Syngenta realiseerde in 2014 met zaden een omzet van omgerekend €2,8 miljard en BASF Dow Agrosciences worden genoemd als logische koper.
Monsanto is tevens bereid bepaalde overlappende eigendommen op het gebied van middelen te verkopen, om te voorkomen dat het nieuwe bedrijf in de ogen van toezichthouders teveel marktmacht krijgt. Beide bedrijven producten bijvoorbeeld glyfosaat. Het verkopen van deze activiteiten zou bovendien de monsterovername veel beter te financieren maken.

'Deal waarschijnlijk'

Volgens directeur operationele zaken Brett Bergeman blijft zelfs bij de verkoop van deze activiteiten voldoende meerwaarde voor een fusie over. Analisten van Deutsche Bank en Crédit Suisse denken alvast dat de mededeling van Monsanto een deal dichterbij brengen. Sterker, Crédit Suisse noemt een deal nu "waarschijnlijk", ook omdat de rente dus leenkosten laag zijn en de dollar sterk is.
De directie van Syngenta wees eerder een bod van Monsanto unaniem af. De organisatie laat nu in een verklaring weten dat bij de afwijzing Monsanto's voornemen de genoemde activiteiten in de etalage te zetten al bekend was. Met andere woorden: in Bazel is men niet onder de indruk. Maar dat is tegelijk gebruikelijk omdat de directie het onderste uit de kan moet halen voor aandeelhouders.

BASF kan zaadbedrijf worden

In de business worden BASF en Dow Agrosciences genoemd als mogelijke kopers van het zaadbedrijf. BASF is momenteel in de landbouw alleen actief met middelen en genoomonderzoek. Als de Duitsers in hun hypermoderne 'genomics centre' in Berlijn planteigenschappen vinden, worden deze in de zaadwereld vermarkt. Het bedrijf uit Ludwigshafen werkt intensief samen met Monsanto, maar produceert momenteel zelf geen zaden.
Dow Agrosciences is wel al met zaden én middelen actief, maar kent volgens insiders toch een vrij zwakke basis met zaden, vooral in vergelijk met Monsanto, Syngenta, Bayer CropScience en Dupont/Pioneer. Momenteel is Monsanto met zaden wereldmarktleider en vrij eenzijdig met Roundup actief in de middelenmarkt terwijl Syngenta een stevige speler is met zaden maar vooral een grote speler is op de middelenmarkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.