Home

Nieuws 4 reacties

John Deere ziet winst instorten

Moline – John Deere heeft het afgelopen kwartaal $690,5 miljoen (€632 miljoen) winst geboekt, 30 procent minder dan een jaar eerder. De omzet stortte eveneens in en kwam 18 procent lager uit op omgerekend €7,5 miljard.

Het bedrijf uit Illinois verwacht dat de totale verkopen van trekkers en combines in de EU dit jaar met 10 procent zullen dalen.

John Deere denkt dat in de EU minder machines verkocht zullen worden door lagere gewasprijzen en melkprijzen die druk zetten op boereninkomens. Voor de VS wordt een min van 25 tot 30 procent voorspeld. De EU en VS zijn normaliter de grootste en meest volwassen afzetmarkten voor landbouwmachines. Minder verkopen van landbouwmachines worden deels gecompenseerd door meer verkopen van bouwmachines.

Malaise op groeimarkten

De Amerikaanse wereldmarktleider durft geen krimppercentage te noemen voor het Gemenebest van Onafhankelijke Staten. Het bedrijf zegt alleen dat de daling 'significant' zal zijn nu de Russische economie en in het kielzog de economieën van onder meer Kazachstan en Wit-Rusland lijden onder de Westerse boycot, een lage olieprijs en een dalende munt die importen duurder maakt.

De regio was juist een belangrijke groeimarkt. Ook in Zuid-Amerika is de malaise door lagere grondstofprijzen totaal. Hier dalen de verkopen met 15 tot 20 procent, mede door hoge rentes op overheidsleningen aan boeren en economische onzekerheid. In Brazilië is de economische groei tot nul terug gevallen. In Azië is de daling bescheiden, waarbij de dalingen het grootst zijn in China en India.

John Deere blijft winstgevend

Het bedrijf houdt vooralsnog vast aan eerder winst- en omzetcijfers. "John Deere verwacht robuust winstgevend te zijn", aldus topman Samuel Allen. Het bedrijf verhoogt zelfs de winstverwachting voor het hele jaar van $1,8 naar $1,9 miljard (€1,7 miljard). Het bedrijf zit halverwege een gebroken boekjaar.

Laatste reacties

 • agratax2

  Om het tij te keren heeft John Deere een plan ontwikkeld, om de software in de machines te gebruiken als wapen tegen -zelf onderhoud en onderhoud bij niet officiele reperateurs-. Als de wetgever in USA dit plan goedkeurd, is John Deere apparatuur met ingebouwde software ook na koop beschouwd als Lease met Verplicht onderhoud door officiele dealers en zal reparatie alleen geschieden met Officiele onderdelen.

 • japke33

  In Friesland heeft John Deere veel steken laten liggen. Dat heeft ze veel klanten gekost.

 • el

  @Japke: denk niet dat een provincie in NL invloed heeft op de 1.7 miljard winst

 • Nathanael


  @El: maar het laat wel een tendens zien. Bij ons in de buurt zag je ze een paar jaar geleden nog regelmatig rondrijden, nu zie je geen nieuwe JD's meer (regio Mechelen, België) 

Of registreer je om te kunnen reageren.