Home

Nieuws 32 reacties

Gekte op de grondmarkt

Doetinchem – Makelaars spreken van 'gekte' op de grondmarkt. De vraag naar landbouwgrond is enorm groot en het aanbod zeer beperkt. Prijzen schieten omhoog.

"Landelijk is er zeer veel vraag naar grond. Het aanbod droogt op", vertelt Jouke Havinga. Hij is voorzitter sectie Agrarisch Vastgoed van brancheorganisatie VBO Makelaar. Voor goede percelen gras- en bouwland wordt nu grif betaald. "Prijzen liggen nu zo'n tien tot twintig procent hoger, vergeleken met het najaar van 2014", aldus Havinga. Arjan van der Waaij, voorzitter van de NVM-vakgroep Agrarisch & Landelijk Vastgoed, bevestigt dit beeld. "Zeker tien tot vijftien procent hoger. In individuele gevallen twintig procent", zegt hij.

Gecombineerde Opgave stimuleert vraag naar grond

De explosieve vraag naar landbouwgrond heeft onder andere te maken met de Gecombineerde Opgave. Wie de grond voor 15 mei in gebruik heeft, mag deze voor dit jaar meetellen. Traditioneel zijn er altijd veel transacties, vlak voor de deadline van de 'meitelling', maar dit jaar is er extra vraag, merken grondmarktdeskundigen. Volgens beide makelaarsverenigingen is de behoefte naar extra grond toegenomen door de melkveewet (grondgebonden melkveehouderij) en de onzekerheid rondom de mogelijke invoering van dier- of fosfaatrechten.

Notaris ziet stijgende tendens grondprijzen

Dat het nu druk is op de grondmarkt en dat de prijzen stijgen merkt ook notaris Joost Verploegen. Hij is voorzitter van de Vereniging voor Agrarisch Specialisten in het Notariaat (VASN). "Het is nu veel drukker", zegt Verploegen. Zijn kantoor heeft richting 15 mei te maken met meerdere 'spoedklussen'. De notaris ziet ook in de koopovereenkomsten, die op zijn bureau belanden, dat de grondprijzen op een hoger niveau liggen. Verploegen: "Er is sprake van een stijgende tendens."

Grondprijs zo'n €2.000 per hectare duurder

In de periode oktober 2014 tot en met maart 2015 lag de gewogen gemiddelde grondprijs in Nederland op €55.000 per hectare. Zo'n €2.000 per hectare hoger dan in dezelfde periode daarvoor. Dit blijkt uit cijfers van het Kadaster, bewerkt door Boerderij. In de gegevens zitten dus nog niet de laatste transacties van april en mei. Het duurt namelijk even voordat een gronddeal bij het Kadaster is vastgelegd.

Laatste reacties

 • a van Gerwen

  Je kunt maar 1 x gek doen, dan ben je voorlopig weer jaren van de grondmarkt.

 • rmw

  Maar we krijgen hier geen Deense toestanden, want hier financieren ze op rendement... Over flauwekul gesproken!

 • Peerke1


  Heel simpel de nieuwe grondprijs zal uitkomen op de oude prijs plus de oude Quotum prijs en zal ergens boven de 10 euro per meter liggen.

 • eenvoudige boer


  Minasblunders zit nog steeds te wachten dat de grond flink goedkoper wordt.

  Ben bang dat hij over 10 jaar nog aan het wachten is.

   

 • gjh

  laat je niet gek maken!!

 • Fermer

  Wanneer komt MINASBLUNDERS weer terug?

 • j.verstraten1

  als je kijkt naar de berichten onder  'zie ook' dan heb ik het idee dat makelaars de zaak nog even aan het opdrijven zijn. En boeren zijn altijd gevoelig voor 'hypes'.

 • veldzicht

  En de boeren gaan maar weer door met prijsopdrijven tot hij echt voor 100%  zeker weet dat hij er niks meer aan verdient, met het melkquotum precies het zelfde,melkleasen voor 28 cent en 33 cent krijgen.

 • tonny60

  dan kopen we grond en melken voor 25 cent in een grote nieuwe stal vol computers en sturen we de vrouw uit werken voor het beleg op de boterham.Misschien kan lto het plan dat de boeren snachts aan het spoor kunnen werken opnieuw uit de kast halen Gelukkig dat het melkquotum eraf is......

 • alphons1


  de makelaars drijven inderdaad de prijzen op. had laatst gesprek mee de bank. die verwachten dat de prijs gaat dalen. stoppers hebben geen qoutum meer te verkopen. dus komt meer grond te koop. en diegene die een keer goed gekocht heeft is weer 10 jaar rustig

 • LUCTOR


  @alphons Laat je niet Voorlichten door de bank er zijn de komende jaren niet veel stoppers ten opzichte van de groeiers. Had de man bij jouw bank ook kunnen weten. Het gaat zoals in #3 omschreven grond is niet te maken!!!!

 • Venstra

  @alphons Quotum is al 10 jaar niks meer waard, althans niet meer dan de leaseprijs x resterende jaren. Alle grond die hier in de omgeving verkocht word door stoppende melkveehouders gaat naar akkerbouwers, niks geen vergroeningseisen gewoon de ploeg er in.
  Nu maar hopen dat de aardappels ook nog wat opleveren.

 • Peerke1


  Denk er wel aan Quotum is lucht en Grond is de beste belegging aller tijden. Kijk anders maar eens naar de rendementen en waarde stijging van de afgelopen eeuw. Bovendien is 10 euro van nu minder waard dan een gulden van 1950.

 • landboer


  Ook in grondprijs kan lucht zitten, wat dat betreft geen enkel verschil met quotum, spotmelk van 18 cent , dierrechten , en t is ineens weer over....

 • tikka


  De belangrijkste reden voor de huidige grondprijs lijkt mij de lage rente. 1% rente erbij en veel boeren piepen en klagen dat het hoest.

 • pinkeltje


  Mocht de rente ooit nog eens een paar procent omhoog gaan - en dan is dat nog steeds een hele lage rente - dan zullen het echt niet alleen boeren zijn die raar zitten te kijken. Anderzijds, je leeft en werkt nu en dan heb je met de realiteit van nu te maken. Als je moet blijven wachten tot de grond goedkoper wordt, de rente omhoog gaat of wat dan ook dan kom je ook nooit meer ergens aan toe. Net als het wachten op de volgende versie van een nieuwe computer. Als je daar op moet wachten hoef je ook nooit meer wat te kopen.

 • tikka


  paar ha.  die gunstig liggen t.o.v. de rest zou ik niet laten schieten, maar als de volledige boerderij op dit moment een kleine winst zou binnenbrengen bij de huidige lage rentestand dan zou ik toch een beetje voorzichtig zijn. Maar ik ben waarschijnlijk ouderwets.

 • joannes

  De grondgebondenheid recent door de overheid opgeëist in combinatie met een lage rente, die nb de laatste week al weer stijgt, brengt vele boeren in een noodgedwongen concurrentie voor grond. Want de veestapel met huisvesting afbouwen is in vergelijking nog kostbaarder! Onderbezetting is óók duur!  

 • mbm

  En zo worden we afhankelijk van grond die er niet is en mestverwerking die moeilijk op gang komt. 

 • MJ Mulders

  nog een slecht jaar bij de akkerbouwers en er komt grond zat te koop.

 • gjcamps


  Kruisland , of een slecht jaar bij melkveebedrijven en naast grond ook veel nieuwe stallen te koop. Grond is duur omdat koeien moeten vreten en niet omdat vorig jaar de aardappelen zoveel opbrachten.

 • bellmonde

  Er is toch grond genoeg om voer te winnen. Akkerbouwers hebben toch grond genoeg. Aardappels zijn ook niet duur. Suiker wordt ook goedkoper als daar teveel van komt zonder suikerquotum. Dus geef die akkerbouwer een vaste gemiddelde prijs met een huurcontract  van de grond..

 • maiskolf

  In een qoutumvrij tijdperk zal voer en dus ook grond duurder worden, normaal verschijnsel, iedereen melkt wel een paar koetjes extra.

 • Jaap39

  In een quotumvrij tijdperk is de melkprijs voorlopig laag.

 • pietbongers

  juist door lage rente kun je beter grond kopen , verpachten plus mest vergoeding en premie,en de waarde stijging  is het een beter rendament dan op bank 

 • jd 1958

  De waarde van de rundveerechten ofwel het nieuwe quotum zal de grondprijs correctie binnenkort gaan bepalen

 • agratax2

  Dit is het moment voor boeren, die willen verkassen naar een land /  gebied waar grond goedkoop is en de afzet perspectieven op korte en lange termijn goed lijken. Nederland zal door zijn dichte bevolking meer en meer een 'strijdtoneel' worden tussen stedeling en boer.

 • koestal

  Het melkquotum is verleden tijd ,maar wat is het nieuwe quotum,mest ,grond of dierrechten ?

 • ed12345


  Agratax dat is op zoveel plaatsen zo de groenen zijn bijna overal waar welvaart is

 • koestal

  makelaars mogen graag de boel opjuinen

 • peert

  Ben 30 jaar boer. en heb 3 goeie jaaren gehad graanprijs 20 cent plus veeboeren 3 slechtejaaren komt niet gauw veel akkerland vrij akkerbouwerszijn het kraben en knoeien wel gewent

 • Tiny1946

  Dat is de juiste benaming krabben en knoeien.

Laad alle reacties (28)

Of registreer je om te kunnen reageren.