Home

Nieuws

Geen tussentijdse beoordeling GLB in 2017

Brussel - De voorgenomen tussentijdse beoordeling van het nieuwe gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) in 2017 lijkt van de baan. In het jongste voorstel over de vereenvoudiging van het landbouwbeleid, dat maandag aan de landbouwministers wordt voorgelegd, staat die datum niet meer.

Onder voorzitterschap van de Letse landbouwminister Janis Duklavs hoopt de raad van landbouwministers een besluit te nemen over de route voor de vereenvoudiging van het beleid. In de vergadering van afgelopen maart is door de meeste ministers aangedrongen op vereenvoudiging van de vergroeningsmaatregelen als onderdeel van de directe betalingen.

Definities permanent grasland vereenvoudigen

In het voorstel wordt onder meer gesteld dat de definities voor permanent grasland kunnen worden vereenvoudigd, net als de regels voor gewasdiversificatie en voor de ecologische focus gebieden (EFA's).

Een aantal grote lidstaten vindt het niet nodig om een zogenoemde 'mid-term-review' in 2017 vast te leggen. Dat komt in hun ogen te snel na de grote hervorming waartoe in 2013 is besloten. Nu wordt voorgesteld de Europese Commissie uit te nodigen 'te zijner tijd' met vereenvoudigingsvoorstellen te komen.

Nederland wil duurzaamheid, innovatie en concurrentiekracht bevorderen. Vereenvoudiging van het landbouwbeleid mag dat niet in de weg staan, zegt staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken).

Rapport over vereenvoudiging GLB op komst

De landbouwcommissie van het Europees Parlement is zelf bezig een rapport op te stellen over de vereenvoudiging van het landbouwbeleid. Afgelopen maandag was een hoorzitting in het parlement in Brussel over vereenvoudiging van het landbouwbeleid, waarbij onder andere Via Campesina en de overkoepelende Europese landbouworganisatie Copa-Cogeca hun standpunten hebben herhaald.

Of registreer je om te kunnen reageren.