Home

Nieuws 3 reacties

Ganzen mogen in heel Nederland vergast worden

Brussel - Ganzen mogen vanaf 1 juni in heel Nederland gedood worden door middel van vergassing. Dit heeft de Europese Commissie besloten. Of dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren hangt af van de provincies. Zij zijn verantwoordelijk voor het ganzenbeleid.

Tot nu toe mochten ganzen alleen worden vergast in een straal van 20 kilometer rondom Schiphol, omdat de dieren daar een gevaar zijn voor het vliegverkeer. De Europese Commissie heeft de aanvraag om CO2 landelijk in te zetten tegen ganzen, gehonoreerd.

Duke Faunabeheer is als enige bedrijf toegekend als vergunninghouder om ganzen te doden door middel van koolstofdioxide. Dit bedrijf is van ganzenvanger Arie den Hertog, die al jaren ganzen vangt en vergast in de omgeving van de luchthaven in Amsterdam. In de komende vangperiode, begin juni, begint Den Hertog met het vergassen van ganzen in Noord-Holland en Utrecht. Deze twee provincies hebben besloten mee te werken aan het vergassen van ganzen. De provincies zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de flora- en faunawet. Op ganzen mag niet vrij gejaagd worden mits de provincie toestemming verleent.

Staatbosbeheer en Natuurmonumenten hebben aangegeven toestemming te willen geven in hun gebieden. In ruil daarvoor is een winterrust periode voor overwinterende ganzen ingesteld.

Laatste reacties

 • PetervanKempen


  Je houdt het niet voor mogelijk.

  Zelfs nu dit paardenmiddel moet worden ingezet om gevolgen van de laisser faire politiek van de Terreinbeherende organisaties op ganzen beheergebied te bestrijden,  hebben zij de brutaliteit om aan te geven dat ze alleen dat gaan toestaan in provincies die nu al de door hen geiste winterrust hebben ingevoerd.

  De 'winterrust' is het onbeperkt opvangen en voederen van winterganzen op andermans grond,  namenlijk overblijvend grasland  van omwonende boeren, en daarvoor wil men uiteindelijk geen schade vergoeding meer geven.

  Hypocriet en asociaal gedrag jegens je omwonende buren die hun bestaan van grasland moeten hebben, is blijkbaar moeilijk af te leren.

 • J@gertje

  Het moest er een keer van komen. Na jaren van bezwaarmakerij en tegenwerken van goed populatiebeheer moeten de ganzen nu massaal worden vergast. Ik ben benieuwd of de natuurknuffelaars nu tevreden zijn.

 • J@gertje

  Ik denk dat spotvogeltje nu helemaal van slag is.

Of registreer je om te kunnen reageren.