Home

Nieuws

Extra controles op doden van dieren

Den Haag - Nederlandse slachterijen krijgen dit jaar extra controle op de voorschriften die gelden voor het doden van dieren.

Dat kondigt de Nederlandse overheid aan in reactie op een inspectie die de Food and Veterinary Office (FVO) van de Europese Commissie in september vorig jaar heeft uitgevoerd. Voor de nertsenhouderij werkt Nederland aan de invoering van een meldingssyteem, waarbij nertsenhouders vooraf moeten melden wanneer zij hun dieren gaan doden.

FVO: nertsenhouderij houdt zich niet aan slachtregels

Volgens FVO houdt de nertsenhouderij in Nederland zich niet aan de regels voor slachten van dieren. De Bont voor Dieren vroeg daar vorige week aandacht voor. Tweede Kamerlid Henk van Gerven heeft daarover vragen gesteld aan de staatssecretaris voor Economische Zaken.

FVO tevreden over werkwijze slachterijen

Hoofddoel van de inspectie van FVO vorig herfst was een inspectie van pluimvee-, varkens- en runderslachterijen.  Over het algemeen toont FVO zich tevreden over de manier waarop slachterijen werken. Toch werden tekortkomingen geconstateerd, bijvoorbeeld  op het gebied van de controle op de bezettingsdichtheid in de ruimtes waar dieren voor de slacht worden opgenomen.

Te weinig zicht op bedwelmingsapparatuur

In slachterijen was te weinig zicht op de werking van de elektrische apparatuur waarmee de dieren worden bedwelmd.  Volgens de regels moet de spanning en de stroom af te lezen zijn op het moment dat dieren worden bedwelmd. In een groot aantal slachthuizen kon dat tijdens de inspectie in september niet. Bij de inspecties die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit dit jaar uitvoert, wordt daar extra op gelet.

Keuringsdierenartsen trainen op toezichthouden

Doel van de inspecties is ook dat keuringsdierenartsen worden getraind in het toezicht dat ze moeten uitvoeren en dat het toezicht in verschillende slachterijen op dezelfde manier wordt uitgevoerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.