Home

Nieuws 25 reactieslaatste update:1 feb 2016

DOC Kaas-top wijst alternatieven af

Thalfang/Almere/Hoogeveen - Bestuur en directie van DOC Kaas zullen de stemming over de voorgestelde bedrijfsfusie met DMK niet uitstellen. De keuze voor DMK is weloverwogen. Bovendien stellen de leden geen prijs op de bemoeienis van A-ware en Hochwald Foods met de toekomstplannen van DOC Kaas.

Met deze reactie verwijst de leiding van de Drents-Overijsselse Coöperatie concurrerende voorstel voor een laatste keer van de hand. Hochwald Foods maakte dit weekeinde bekend dat het een volgens het bedrijf beter voorstel heeft aan DOC Kaas dan wat DMK kan bieden. Het kan jaarlijks zo'n €24 miljoen (ofwel €2,75 per 100 kilo) aan extra melkgeld betalen, dit op basis van bewezen prestaties. Dat is meer en concreter dan wat DMK biedt, stelt Hochwald.

A-ware: €4 per 100 kilo meer

A-ware stelt dat samenwerking met dit bedrijf de leden van DOC Kaas tot €4 per 100 kilo meer melkgeld kan opleveren, met name door het beter tot waarde brengen van de kaas. A-ware stelt daarbij zijn margegedreven strategie tegenover de kostleiderschapsstrategie van zowel het huidige DOC Kaas als van DMK.

Voorzitter van DOC Kaas Arjan Schimmel wil nu niet meer inhoudelijk ingaan op het voorstel van A-ware, maar noemde dit eerder minder goed dan dat van DMK. Schimmel zegt naar aanleiding van de bijeenkosten vorige week 'niets nieuws' te hebben gehoord. Samenwerking met Hochwald wordt afgewezen omdat het bedrijf volgens DOC Kaas minder breed en financieel minder solide is dan DMK. Ook heeft het minder geïnvesteerd.

DOC Kaas heeft hogere kwantumtoeslag

De (relatief hoge) melkprijs die Hochwald noemt als over de voorbije jaren uitbetaalde melkprijs is volgens DOC Kaas gebaseerd op een volume van 500.000 kilo, terwijl Hochwald zelf een gemiddelde leverantie van 400.000 kilo kent. DOC Kaas heeft een gemiddelde leverantie van 800.000 kilo per lid. Bovendien heeft DOC Kaas een hogere kwantumtoeslag en een duurzaamheidstoeslag. DOC trekt daaruit de conclusie dat de melkprijs van Hochwald niet vergelijkbaar is met die van DOC. DMK zit op de lijn van DOC Kaas en stelt dat de Noordduitse zuivelreus de beste partner is voor DOC. Het kan in geval van marktschommelingen spelen met zuivelstromen: nu eens meer poeder, dan meer kaas, en dat het versterkt inzet op merken.

'Voorstellen bedoeld om te frusteren'

Hochwald wil dinsdag nog een nadere toelichting geven op haar samenwerkingsvoorstel. De leiding van DOC Kaas stelt dat dit en andere intiatieven enkel bedoeld zijn om de stemming donderdag te frustreren.

Laatste reacties

 • joep46

  De last minute aanvallen van de lieden die zich bedreigd voelen door de sterke DOC/DMK combinatie welke na 21 mei ontstaat  zullen geen wortel schieten in het DOC veld. De nuchtere DOC leden zijn mans genoeg kaf van koren te scheiden en passen overigens qua mentaliteit het beste bij de DMK collega's.Men spreekt elkaars taal en vertrouwen blijft in alles DE basis voor goed zaken doen.

 • boerrick

  Als Aware beweert zoveel meer aan DOC boeren te kunnen te betalen, dan kunnen ze neem ik aan de melkprijs van DOC+1 cent ook wel even verhogen.

 • botervloot

  ze gaan ook met eigenmelkprijs uit komen
  ,maar beetje vreemd verhaal van de top van doc  de leden willen geen bemoeienis met hochwald zegt de top maar ze werken al samen met hochwald nu snap ik het gedraait van de top van DOC helemaal niet meer,ik wist het wel na zulke uitspraken van de top van doc ,stuur eerst de heledirectie maar naar huis en ga je dan maar eens een vaste koers uit zetten de ene keer willen ze fuceren en dan met die samen werken en dan weer 100% zelfstandig blijven wat voor beleid is dat,de slogan van doc goed voor elkaar kan wel weg de prullebak in.
   en als ik hochwald was zou ik de samenwerking met dos direckt opzeggen.

 • dayo

  @botervloot de samenwerking met hochwald sinds 1,5 jaar is GEEN succes wat kaasafzet betreft en daar ging het om

 • botervloot

  nou ik meende dat het wel goed ging met de samenwerking dat is voornamelijk naar afrika

 • astronout

  Toch vind ik het jammer dat er donderdag niks te kiezen valt,je stemt voor of tegen.Hochwald lijkt mij ook een goede keuze goed eigen vermogen produktspreiding en fabrieken op meerdere lokaties waaronder zelfs in Nederland waar dus ook veel synergie voordelen mee te halen zijn.En het belangrijkste voor de leden een structuele hogere melkprijs .DMK bunget al jaren onderaan en een prijsnivo als Friesland Campina zullen ze nooit halen heeft Marck zelf gezegd.
  De belofte die DMK 3 jaar geleden heeft gedaan is ook niet uitgekomen.
  Ik denk dat er nog veel lijken uit de kast komen omdat het feitelijke boeken onderzoek pas na de fusie plaatsvindt.
  Neem nu allen het personeel bij DMK heeft ieder lid een personeelslid indirect op de loonlijst.Dat is al gauw 5 ct per liter.Bij Hochwald enDOC is dat slechts 1 op 4.En personeel isl in Dld is net als in Nl daar kom je niet zonder veel kosten vanaf.Waar veel personeel nodig is betekent dat er veel verouderde onefficiente fabrieken staan.En kijk naar Vion groot en machtig hoeft niet altijd het beste te zijn.Daar heeft het beleid van de directie ook miljoenen boeren euros gekost.
  Ik hoop dat Hochwald nog een kans krijg.

 • timmer1


  Ook A ware geeft aan een minimaal DMK melkprijs, deze kan dan ook nog hoger worden. Bij DMK wordt het nooit een plus op de DMK prijs. Van mij mogen ze de beide opties wel beter onderzoeken.

 • rmw

  Je krijgt straks na 21 mei ook een hele rare situatie, de DMK prijs gaat veel sneller dalen dan de DOC prijs... Heb je net voor een overname gestemd, zakt je nieuwe melkafnemer krakend door het ijs... De werkelijke 'fusie' zal pas per nieuwjaar kunnen, eerst toestemming Brussel nodig. Dan wordt gaandeweg ook duidelijk dat de DOC directie 'overbodig' is, waar moeten anders de synergie voordelen wegkomen? Zo gaan die ook op zoek naar 'nieuwe uitdagingen', met een goed gevulde buidel DMK geld als beloning dat ze de 'fusie' er door geluld hebben... Dan komt pas de bezorgdheid om de veehouders... Die dan met afstand de laagste prijs beuren in elke vergelijking... Ik snap niet dat er ook iemand enthousiast is over zo'n vooruitzicht.

 • tuier

  'DOC Kaas-top wijst alternatieven af', is de kop boven het artikel, ik dacht dat de leden het het laatste woord hadden . Als ik dit artikel lees dan lijkt het daar niet op. Dus leden van DOC, laat jullie niet als melkveehouders naar een melkprijs leiden die de komende jaren er zeker niet beter uit gaat zien dan waar DMK nu meekomt. Een vergelijkbare melkprijs  met Hochwald zou niet te maken zijn. De redacteur van het stuk kan dat anders heel goed. Laat jullie stem horen op 21 mei en eis van DOC Kaas- top dat ze ook de andere alternatieven gaan onderzoeken.

 • Mozes

  @astronout #6, het aantal personeelsleden tegenover het aantal boeren bij een zuivelcoöperatie zegt niets. Als je bv meer toegevoegde waarde producten maakt heb je meer personeel nodig voor dezelfde melkverwerking.

 • astronout

  Dat klopt deels Mozes, of je hebt verouderde fabrieken met weinig automatisering.

 • peter1939


  grondprijzen gaan wellicht dalen na fusie.............

 • botervloot

  tuier ik kan me helemaal vinden in de voorgaande reactie,s de top heeft nooit serieus overlegt met de leden over alternatieven is allemaal niks en word ook niks laat ze het eerst maar rustig op een rijtje zetten het is bijna net als 4 jaar geleden het meot en zal  er door gejast worden de overname ze geven de fabriek voor een appel en een ei weg ,dus leden DOC gebruik je verstand en eis meer tijd en onderzoek en openheid naar de leden en  laat er eens een paar goede onafhankele mensen nakijken,wat ik al vaker heb aan gegeven door deze overname zakt de doc melkprijs nog verder weg  en wie van de leden wil dat.

 • tuier

  Goed stuk gelezen op Boeren Business. Moesten al de leden van DOC doen

 • willempie

  ik ben het ook eens met de reactie s van jullie ik ben een doc boer en 3 dingen weet ik nu al zeker,we zijn de fabriek kwijt
  ons geld zijn we kwijt
  en de melkprijs word nog lager
  ik zou alle doc boeren willen oproepen om NIET TE GAAN STEMMEN.
  ze zeggen tegen ons dat er geen andere gegadigden zijn.
  het blijkt dat ze net als de vorige keer niet eerlijk zijn het enige wat telt is dat de fusie doorgaat met dmk
  ik denk dat er een zak geld klaar staat voor de directie en als de fusie doorgaat zijn ze weg en wij hebben niks meer.
  laat eerst maar eens stemmen over de alternatieven.
  de diretie beslist wij hebben niks te zeggen.
  als je arjan schimmel belt neemt hij de telefoon niet op. 
   

 • boerbenning

  Hopenlijk zijn de docleden wijs en vragen eerst om alternatieven voordat ze stemmen. Even een vraag waar zijn de dockaas duitse leden hebben die weer geen stemrecht het is toch ook hun fabriek. Herhaling van een paar jaar geleden.
  Sommigen van die boeren komen van nordmilch willen die wel weer naar dmk? Wij  toen niet dus zijn we vertrokken met 8 duitse melkleveranten naar Ammerland.

 • astronout

  Deze Tuier <>

 • rmw

  Wat ik me afvraag, als ik het interview met dr.Jozef lees op topagrar, Wat die gelijke melkprijs gaat betekenen voor de DOC leverancier. Een DOC boer beurt straks de volledige duurzaamheidstoeslag (incl.Weidegang) terwijl zijn DMK broeder met opstallen het zelfde gaat beuren...?? Dus een DMK boer die opstalt gaat meer melkgeld beuren dan een DOC boer die opstalt... Of hebben ze daar iets op verzonnen? dan heb je al snel kinder en stiefkinder, dus scheve gezichten... 

 • uitgelogd

  Ga eens naar Albert Heijn, verhaal A-ware klopt niet. Er liggen verscheidene DMK producten in het schap die A-Ware echt niet levert. De combinatie DMK-DOC is voor A-Ware een bedreiging van de afzet, niet meer en niet minder.

 • hobbyboertje8

  Al is de leugen nog zo snel, ..........

  Ik ben jaren bij DOC geweest en heb er veel gezien en meegemaakt maar een ding is mij altijd bijgebleven.
  DOC stelt geen waarde aan meedenkende personen, dat wat zij beslissen dat geldt!
  Al hoe goede bedoelingen je ook hebt en voor de zaak opkomt!
  Er werken meer dan 250 mensen waarvan 75 op de werkvloer die het produkt maken, dus meer dan 125 die op kantoor zitten en uit hun neus zitten te vreten!
  De leden hebben ook al niets in te brengen, die worden met een kluitje het bos in gestuurd!
  En dat noemt zich een welvarende coperatie?
  Hoop voor de boeren dat dit toteen goed einde komt!!!!!! 

 • rmw

  Inderdaad, waarom zijn er altijd zo veel vacatures bij DOC? kijk maar op hun site,  de vacatures hebben de overhand...Je vraagt je werkelijk af of het de website van een kaas cooperatie is of van een detacheringsbureau...Bij de ene vacature hebben ze 220 medewerkers bij de andere 240... heel apart...

 • joep46

  Gelukkig maar dat de zwijgende meerderheid van de DOC boeren zich niet laat beinvloeden door de modderbrij en inhoudsloze vuilspuiterij van de door A-ware en inmiddels kennelijk ook al Hochwald laat beïnvloeden. Ze zullen dat met grote meerderheid morgen tonen.Dan zal ook blijken dat wie het laatst lacht ...
  Overigens zullen de meest vuilspuiters ook na 21 mei wel weer een nieuw onderwerp oppakken om hun frustraties te laten botvieren. In een woord: zielepoten. 

 • joep46

  hobbyboertje8 # al eens op het hoofdkantoor van AH geweest ? Daar wordt als beursgenoteerde ondernemeing uitsluitend gedacht in macht , uitknijpen ( van familiebedrijven) en bonussen. Daarbij worden ze geholpen door toko's als A-ware.
  Zowel AH als A-ware vrezen toenemend concenytratie in da aanbodzijde. Begrepen ??

 • rmw

  Kijk aan Joep46, de zelfbenoemde woordvoerder van de zwijgende meerderheid...
  Nog 1 nachtje slapen...

 • joep46

  Welnu rmw dan kun je hopelijk je wonden likken ! De DOC leden laten zich niet leiden door gefrustreerde onruststoker(s) en lieden die alles geoorloofd achten om zo te trachten een zorgvuldig en open fusieproces te saboteren.Dat jij elke trein mist ligt niet aan de trein maar hoogst waarschijnlijk aan jezelf. Kijk na morgen voorla wat langer in de spiegel voor je begint te oreren.

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.