Home

Nieuws

CDA levert meeste landbouwgedeputeerden

Het CDA heeft in veel provincies de leiding in het landbouwbeleid. Uit een inventarisatie van de provinciale colleges blijkt dat zeven van de twaalf landbouwgedeputeerden afkomstig zijn van het CDA.

Uit de inventarisatie blijkt dat er weinig vernieuwing komt onder de landbouwgedeputeerden: negen van de elf gedeputeerden waren ook in de vorige periode al landbouwgedeputeerde.

In Drenthe, Flevoland, Noord-Holland, Overijssel, Gelderland, Utrecht en Limburg komt de landbouwgedeputeerde van CDA-huize. Daar kan nog een achtste bij komen, omdat in Zeeland nog geen college is gevormd. Tijdens de vorige bestuursperiode was de Zeeuwse landbouwgedeputeerde ook van CDA-huize.

D66 levert twee landbouwgedeputeerden; in Zuid-Holland en Noord-Brabant. In Friesland en Groningen komt de landbouwportefeuille bij respectievelijk de Fries Nationale Partij en de ChristenUnie terecht. Opvallend is dat ook veel gedeputeerden blijven; drie provincies krijgen zeker een nieuwe landbouwgedeputeerde, waaronder Drenthe, waar voormalig dominee Henk Jumelet namens het CDA op het pluche komt.

CDA neemt zitting in elf van de twaalf provinciebesturen. Alleen in Noord-Brabant, notabene de oorsprong van CDA-voorganger KVP, komt het CDA niet in het college. VVD neemt eveneens zitting in elf colleges. SP is de grote nieuwkomer in veel provinciale besturen. De SP komt in zes provinciale besturen, een verdrievoudiging. Deze groei gaat vooral ten koste van de PvdA. De PvdA zat in acht provincies in het college van Gedeputeerde Staten, maar dat worden vijf of zes provincies (afhankelijk van Zeeland). Ook de macht van D66 rukt op in de provincies. De partij is vertegenwoordigd in negen coalities, ten opzichte van vijf in de vorige periode.

Of registreer je om te kunnen reageren.