Home

Nieuws 29 reacties

2.555 meldingen over dierverwaarlozing

Den Haag - Bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kwamen vorig jaar 2.555 meldingen binnen over dierverwaarlozing en dierenmishandeling van landbouwhuisdieren. Dit blijkt uit het jaarverslag 2014.

Ongeveer 80 procent van deze meldingen gaat over verwaarlozing van paarden, pony's, schapen, ezels en runderen. De overige meldingen gaan onder andere over pluimvee en varkens. De meldingen zijn voornamelijk afkomstig van bezorgde burgers, aldus de controle-instantie in het jaarverslag. Meldingen over dierverwaarlozing en dierenmishandeling staat op 1 in de top tien meldingen van burgers en bedrijven.

Convenant 'signalering dierenverwaarlozing'

In 2012 heeft een brede vertegenwoordiging van bedrijven, banken en overheidsorganisaties het convenant 'signalering dierenverwaarlozing' ondertekend. Samen met het Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren richten de erfbetreders zich op preventie, tijdige signalering en het bieden van hulp. Als dit niet tot het gewenste resultaat leidt, wordt de NVWA ingeschakeld. Erfbetreders zijn bijvoorbeeld dierenartsen, voerleveranciers en medewerkers van de melkfabriek.

Sinds de ondertekening van het convenant in 2012 krijgt het Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren jaarlijks ongeveer 45 meldingen van erfbetreders. In 2014 kwamen hiervan tien zaken bij de NVWA terecht. Als de NVWA uiteindelijk wordt ingelicht, is vaak al sprake van ernstig dierenleed op het bedrijf, aldus de autoriteit.

Om dierenverwaarlozing tegen te gaan, voert de NVWA jaarlijks vele inspecties uit. Dit zijn onaangekondigde inspecties op grond van een risicogebaseerde steekproef en inspecties naar aanleiding van meldingen. Behalve de NVWA zijn ook de politie en de Landelijke Inspectie Dierenbescherming (LID) betrokken bij de aanpak van dierenverwaarlozing en dierenmishandeling.

Laatste reacties

 • J@gertje

  Het gaat dus om meldingen en niet om overtredingen.
  Bij sommige burgers heeft een koe die in de wei ligt met melkziekte al een gebroken rug.
  En dat komt omdat de burgers er natuurlijk het meeste verstand van hebben.

 • ...............

  Hoeveel van de meldingen zullen er terecht geweest zijn?

 • w v gemert


  De verwaarlozing van huisdieren ontbreekt, waarom ?

  Dit soort suggestieve publicaties die niets melden over hoeveel meldingen terecht waren of hoeveel meldingen een vervolg kregen misschien 70 % geen vervolg stappen?  Een meldingen die door de melder foutief zijn ingeschat maar wel is gerigestreerd, zitten er dus ook tussen. Het enige wat het duidelijk maakt dat vele ambtenaren hier hun uren aan besteden.

 • mvedder


  Ik heb al eens een dierenagent gehad ivm een pony, die ik niet eens heb? Mooie meldingen!

 • Zippie

  Met alle respect maar waar moet ik nu eigenlijk medelijden mee krijgen?
  Met de dieren of met de NVWA?

 • wienbemelmans


  ditlaat zien hoe gek ze hier in het landje worden ze moeten eens naar hun hondjes
  kijken de meeste zijn net rolmopsen dan hebben ze genoeg te doen

 • Elevage

  het gaat om landbouwhuisdieren niet om de landbouwer!
  Dit zijn vaak burgers met een pony in een veel te kleine tuin, beestje vol met wormen en te weinig voer.
  Of wat dacht je van varkens op een flatje 3 hoog, ook dat zijn verwaarloosde landbouwhuisdieren!
  Sensatieartikel!

 • info104


  elevage en wat te denken van die honden , katten , caviaas, konijnen en ga zo maar door die opgesloten zitten in bv. een bens of kooi waar ze bijna hun hele leven in zijn opgesloten waar deze dieren nog minder ruimte hebben als een kip in de baterij , welk soort mensen de grootste..... hebben over een agrarier die zijn dieren in de watten ligt en super voer geeft waarvan die zelfde burger een stukje heerlijk vlees van tot zich neemt. Het komt nu weer net zo over dat de boer de gebeten hond is, jammer van dit soort publicaties dat ze erg onvolledig zijn.

 • cor vroege

  ik zaL ER EVEN MELDING NR 2556 BIJ ZETTEN NAMELIJK DAT DE OVERHEID ZELF DE GROOTSTE DIEREN VERWAARLOZER /DIEREN MISHANDELAAR IS IN DE OOSTVAARDES PLASSEN  DEZE BEESTEN GAAN IN DE WINTER KAPOT V/D HONGER EN DAAR HOOR IK JULLIE NIET OVER ,DUS N,V.A  DOE JE WERK EN GRIJP IN ,IN DE KOMENDE WINTER EN VOER DIE BEESTEN BIJ OF VOER ZE AF .IK HOOP DAT JULLIE JE VERSTAND NOG EENS TERUG KRIJGEN.

 • Case1056

  <h5>Jaarlijks ongeveer 45 meldingen van erfbetreders. In 2014 kwamen hiervan tien zaken bij de NVWA terecht. Dat is ruim 22%. van de 2555, oh nee 2556, dat zijn dan misschien 568 echte. Dat zijn dan de pony's van die lieve burgers, die denken dat ze het goed doen door hun dier buiten in de natuurlijke regen houden, In hun modderbak tuin zijn ze dan soms te mager, of juist te vet van energie voer. Hebben ze dikke en te lange hoeven waar ze kreupel op ''scharrelen'', want echt lopen kunnen ze niet.
  En wat te denken van de grote honden op een flat, of met geluk in een binnentuin.
  Als een veehouder zijn dieren niet goed verzorgt dan kost hem dit veel meer geld bij het afleveren aan de slager. 
  Natuurlijk gebeurd het wel eens dat een dierverzorgen zijn taken niet uitvoerd, maar daar is meestal een menselijk drama (verdriet) waarbij de mens verzord moet worden.
  En hoeveel bejaarden krijgen niet  de verzorging die ze nodig hebben, hebben we al een meldpunt van verwaarloosde bejaarden-zorg.

  </h5>

 • John*

  idd, tegenwoordig een paal in grond zetten met daarop wat t dier mankeert.. (ziek, oud, bejaard) voor je t weet staat de nvwa op de stoep..

 • alco1

  Als de meldingen opgedeeld zou worden, zal de boer daar heel gunstig uitkomen en waar dan wel wat aan de hand is, is dit meestal ten gevolge van psychische aard, zoals @ case zegt. 

 • @meelmuisje

  Je bent tegenwoordig gedwongen om dieren die wat mankeren in de stal te houden of uit het oog van voorbijkomers, Zelfs als je vertelt dat de dierenarts er bij geweest is word geantwoord met 'Dierenartsen? die zijn er net als de boer niet voor de dieren, ook die denken alleen aan het gewin!' Dat laatste heb ik trouwens meermalen gelezen bij reacties van Wakker Dier-volgers, iets wat klakkeloos door de rest word overgenomen.

  Laatst vertelde de eigenaresse van een biologische boerderij met zeldzame rassen me woedend dat ze die dag al vijf keer de politie aan de deur had gehad omdat voorbijgangers telkens weer de dierenbescherming hadden gebeld, ze zou een koe in een klein schuurtje opgesloten hebben waardoor het dier de hele dag 'aan het brullen was'. Het bleek dat haar al wat oudere kalf plots was doodgegaan vandaar dat de koe zo loeide en het schuurtje was gewoon een overkapping waar de koe zelf in was gaan staan. De politie had zich de tweede keer al  verontschuldigd met 'we weten dat er niets aan de hand is maar we moeten na elke melding gaan kijken'. 

  Een land waar burgers en overheid zich meer druk maken om vee van boeren dan aan de verwaarlozing van hun eigen huisdieren, gehandicapten en bejaarden = Nederland op zijn Malst. Ja, zonder S. Ze zijn helemaal doorgeslagen.

 • hornblower

   helemaal mee eens , hier heb ik nix aan toe te voegen @meelmuisje.

 • cross

  LID werkt voor RVO, die verkoopt dieren na 1 week, wat niks opbrengt wordt afgemaakt, afvoeren in ambtenarentaal, zie zwartboek in beslag genomen dieren van st zinloos geweld. Overheid is Nazie, zie OVP, recent te Zandvoort weer 2 koniks bijna dood, dankzij burgers nog in leven. Zwanendrifters, proefdieren en broodfok. E. Goemans steelt mijn gezonde dieren met valse rapporten zonder erkende DA erbij, vernielt sloten hekken deuren van de landlord, negeert vonissen. RVO martelt mijn dieren dood en 10 jaar leugens van ons belastinggeld, terwijl ik dieren opvang, die elders worden afgemaakt en bij mij otz van erkende DA's een goed leven hebben wat te zien is aan hun conditie, gedrag en hoge leeftijden. Recent weer Husky's gestolen in Zeeland, op foto zie je geen verwaarloosde dieren, een boer die koeien niet wil oormerken wordt ook bestolen van zijn vee met als standaardleugen verwaarlozing. Plofkippen krijgen in Duitlsand keurmerk van dierenbescherming omdat zoiets gewoon te koop is. Elke dag, elke seconde 24/7 worden wij belazerd door de Roverheid.

 • Elevage

  oh ja, en dan heb je ook nog de paarden die buitenstaan met een deken omdat ze gevoelig zijn voor die vervelende muggen, daar wordt meteen voor gebeld, want dat is ZIELIG, de hele dag een deken op.
  Jooh, zo komen we wel aan de 2556

 • schapendoes

  Inderdaad een heel slecht artikel. Ik vraag me af of de redactie van dit blad wel kritisch is en onderzoek doet naar hetgeen ze plaatsen.
  Natuurlijk hoort er vermeld te worden hoeveel van die klachten er na onderzoek terecht waren. Bovendien zouden mensen die een misstand signaleren eerst bij de eigenaar zelf moeten informeren wat er aan de hand is, vóór er een klacht wordt ingedient.
  Ikzelf heb ook wel eens een luid meekerend schaap dat haar jong verloren is.
  Wakker Dier is doorgaans echt reëel. Ze signaleert alleen grote misstanden zoals transport van dieren zonder dat ze de beschikking hebben over water of het vervoer van teveel dieren zelfs met gebroken poten etc. in een te kleine veewagen over te lange afstanden.
  Zie WD niet als een tegenstander, maar als een medestander in het op een prettige manier boeren.

 • Professor P

  Als het aan WD ligt, zijn er er geen landbouwhuisdieren. Schapendoes geen schapen meer.  Enkel nog wat wilde zwijntjes, dassen, vossen, herten en wat schapen op de hei die worden afgeslacht door de wolven.  WD heeft maar 1 doel: het aantal mensen op de aardbol verminderen en de mensen die er zijn vegetarisch 'maken'.

 • Professor P

  Hun idealen hebben misschien lokaal invloed, maar mondiaal werkt hun organisatie contraproductief. Dwz WD is mondiaal slecht voor dier en natuur.

 • Professor P


  Vruchtbare landbouwgrond teruggeven aan natuur in Nederland = oerwoud ontbossing in buitenland

  Intensieve veeteelt onmogelijk maken in Nederland = meer intensieve veeteelt in landen met lage dierenwelzijn

  Enz. Kortzichtigheid ten top.


 • koestal

  Iedereen meent dat hij verstand heeft van dieren

 • koestal

  Dus toch de koeien op stal om veel gezeur te voorkomen

 • schapendoes

  Professor P:. Als professor doe je gedegen onderzoek voordat je wat beweert en lees je de statuten van Wakker Dier. Ze proberen hun doel te bereiken door het propageren van mínder vleesconsumptie in Nederland. Er is dan minder voer nodig, dus ook geen soja als veevoer uit Zuid Amerika etc.waarvoor die oerwouden worden gekapt. We hebben hiert een overproductie aan varkens. Nu ook weer aan melk.

 • schapendoes

  Op 15 mei j.l. zijn er in Ysselsteyn bij Venray 60.000 kippen omgekomem. Eerder dit jaar waren er ook grote branden in Veenhuizen en Voorthuizen waarbij 40.000 en 24.000 kippen verbrandden.
  De oorzaak is doorgaans ondeugdelijke electra.
  Deze kippenboeren hebben wellicht verstand van dieren, koestal, maar helaas niet van electriciteit.
  Tegen deze onverantwoordelijke gang van zaken strijdt Wakker Dier. Dieren horen in een veilige stal.
  Die kippenboeren krijgen een vergoeding van de brandverzekering, waardoor boeren die hun zaken wel goed op orde hebben een nog hogere premie moeten betalen.
  Natuurlijk is het rot voor die boeren en hebben ze dit niet gewild, ik benijd ze niet, maar toch: in elk beroep moet je niet meer willen dan je aankunt. Gewoon een kleinere veestapel, duurder vlees en minder ervan eten. Nog gezonder ook.

 • J@gertje

  Hebben die boeren de elektriciteit zelf aangelegd schapendoes?

 • Case1056

  Minder vlees eten helpt niet echt. Meestal zijn het dieren van de andere sekse welke geen melk en eieren produceren.
  Dus als jullie minder vlees eten, wordt het stierkalvervlees goedkoper. Dan kan ik dubbel zo veel vlees eten, omdat de prijs halveert.
  Met dank aan diegene die nu gras eten in plaats van een lekker stuk kaas.

 • schoenmakers1

  zolang er niet een boete komt op onterechte meldingen blijft het een puinhoop

 • PetervanKempen


  Wat een onprofessioneel artkel: 'Aantal meldingen neemt toe'

  Ja hoor van de sokken uit de stad die een documentaire gezien hebben en dan denken deskundig over dierhouderij te zijn. Deze statistiek bewijst dat het aantal geitewollen sokken toeneemt, en  ik wil dat bevestigen.

  Tis een schande!

 • veldzicht

  Hier komen op een zomerse dag ook veel fietsers langs,je hoeft dan echt geen kreupele koe of koe met de nageboorte op het kampje langs de weg te zetten.
  gegarandeerd dat de mensen aanbellen dat er een koe loopt waar de ingewanden  uit komen en waarom je niks aan die kreupele koe doet,alles aan gedaan ,kan er moeilijk de hele dag bij gaan zitten zeg ik dan maar.

Laad alle reacties (25)

Of registreer je om te kunnen reageren.