Home

Nieuws 3 reacties

'Veel producten zijn nog steeds te zout'

Den Haag - Veel producten in de supermarkt zijn nog altijd te zout. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Van de negentig levensmiddelen die de organisatie jaren geleden al eens testte, zijn er veertig nog net zo zout. Sommige producten zijn zelfs zouter geworden.

Het gaat onder meer om de Wagner Big Pizza Supreme die 10 procent zouter is dan in 2013 en de Old Amsterdam kaas die zelfs 15 procent meer zout bevat dan twee jaar geleden, aldus de Consumentenbond. Albert Heijn en Aldi gaven wel het goede voorbeeld. Die verlaagden het zout in bijvoorbeeld de borrelnootjes en de Kopsoep Kip.

De Consumentenbond bindt sinds 2007 de strijd aan met fabrikanten die te veel zout gebruiken in hun producten en doet iedere twee jaar een steekproef om de hoeveelheid zout in alledaagse levensmiddelen te onderzoeken.

Nederlanders krijgen per dag gemiddeld 9 gram zout binnen via bijvoorbeeld vleeswaren en brood, terwijl ze maar 1 gram nodig hebben en meer dan 6 gram zelfs slecht is. Te veel zout kan leiden tot onder meer een te hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.

De Consumentenbond roept samen met de Hartstichting, de Nierstichting en de Nederlandse Hypertensie Vereniging minister Edith Schippers (Volksgezondheid) op om ervoor te zorgen dat er minder zout in levensmiddelen wordt gestopt.

Het ministerie heeft overigens al wel afspraken gemaakt met voedingscentra, horeca en supermarkten om producten gezonder te maken op het gebied van zout, vet en calorieën, aldus een woordvoerster van het ministerie van Volksgezondheid. Een van de doelen is dat bijvoorbeeld in 2020 de maximale hoeveelheid zout die een persoon met een normaal voedingspatroon binnenkrijgt, 6 gram per dag is.

Laatste reacties

 • Jaap39

  Zout is een relatief goedkope grondstof. De Unilevers en andere voedsel producenten willen graag wat verdienen.

  Het is net als in de boteraffaire, jarenlang ongestraft rommel verkopen aan de consument. En de primaire producent almaar meer regels opleggen. 

  Haal de halvarine/ margarine uit de handel en promoot het eerlijke en heerlijke roomboter. En Unilever, begin bij uzelf!

 • Jaap39

  In het geval van deze Wagner pizza zal Nestlé de zoutpot op een kleiner gaatje moeten zetten. 

  Maar ja die consumenten he, de meesten willen zo goedkoop mogelijk eten.

 • Fermer

  De grondstoffen, vlees, melk, graan en eieren, dienen van een zeer hoogwaardige kwaliteit te zijn, vaak wettelijk vastgesteld. 
  Daarna kan de verwerkende industrie er z'n gangetje mee gaan, ontleden, plakken, bewateren, bijzouten, vervangen en mengen, alles om de kilo's kwaliteitproduct maar te vergroten, vaak met grote wettelijke vrijheid. 
  Wanneer dan aan het eind van de rit een product, waarbij je slechts vanwege het etiket weet wat het voor moet stellen, maar wel met een echte kiloprijs, aan de klant wordt verkocht, is het toch weer die boer die wordt aangekeken voor het produceren van eenheidsworst zonder kraak of smaak.

Of registreer je om te kunnen reageren.