Home

Nieuws 4 reacties

LTO vreest renationalisatie GMO-beleid

Den Haag – De importtoelating en verwerking van genetisch gemodificeerde gewassen mag niet worden overgelaten aan de afzonderlijke lidstaten van de EU.

Renationalisatie van Europees beleid kan ernstige handelsverstoringen met derde landen veroorzaken. Dat stellen acht organisaties, waaronder LTO Nederland en Nevedi, in een brief aan meerdere bewindslieden van het kabinet-Rutte.
De briefschrijvers vragen om een "krachtig verzet op alle niveaus in Brussel." De interne markt, een fundament van Europese samenwerking, staat volgens hen onder druk. Wanneer landen overgaan op het verbieden van levensmiddelen en veevoer met GMO-ingrediënten, kan dit leiden tot een verlies aan werkgelegenheid en verminderde investeringen in de land- en tuinbouw.
Binnenkort legt de Europese Commissie een voorstel neer bij de Europese Raad van ministers en het Europees Parlement. Het voorstel is om lidstaten meer ruimte te geven om eigen beleid te voeren wat betreft GMO. De EU is volgens een analyse van de Commissie sterk verdeeld wat betreft de technologie, die onder meer in de VS en Latijns-Amerika bijna de standaard is geworden bij de teelt van akkerbouwgewassen.
De teelt van transgene gewassen kan vanaf dit voorjaar per land geregeld worden. Het Europees Parlement lijkt ook voorstander te zijn van renationalisatie ook van de import en verwerking. In Nederland is vooral de veevoersector een grote importeur van bijvoorbeeld transgene soja en granen. Veel product wordt in verwerkte vorm ook doorgevoerd naar derde landen.
De VS heeft eerder aangekondigd eventueel naar de WTO te stappen wanneer de EU het mogelijk maakt om andere dan wetenschappelijke gronden transgene gewassen te weren.

Laatste reacties

 • agratax2

  Had LTO deze gevaren niet jaren geleden al zien aankomen? Waren ze toen nog van mening dat GM een laboratorium hobby zou blijven? Zij hadden rond 1980 moeten realiseren waar de bedreigingen lagen ( monopoly voedselproductie), verlies aan ras diversiteit met bij behorende productie problemen op termijn. Maar NEE ze moesten mee met de waan van de dag en zich niet opstellen als een stel Angsthazen en Groenen.

 • Jan Cees Bron

  Agratax, dank voor de reactie! Ik geloof eigenlijk niet dat LTO GMO als een gevaar ziet. Ze streven volgens mij een gelijk speelveld na waarbij de Europese voedselveiligheidsautoriteiten de veiligheid van een product bepalen en iedereen zich daar naar schikt.

 • Ishtar

  Lees ik nu dat LTO en Nevedi tegen transparantie is?
  En hun core-business is voedsel voor de mens?
  Wordt steeds gekker.....

 • koster

  Ons vee is gezonder sinds wij die troep niet meer voeren!
  Buiten de deur houden die zooi.

Of registreer je om te kunnen reageren.