Home

Nieuws

'Geen uitkoop schuren bij hoogspanningstracé'

Den Haag – Minister Henk Kamp van Economische Zaken wil de uitkoopregeling voor gebouwen bij de aanleg van bijvoorbeeld hoogspanningsleidingen niet uitbreiden.

Dat zegt hij tijdens een debat in de Tweede Kamer over de 380kV-hoogspanningsverbinding in West-Brabant. D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven en VVD-Kamerlid Hayke Veldman vroegen de minister hoe hij handelt bij de uitkoopregeling. Volgens de huidige afspraken is het mogelijk dat een woonhuis wel wordt uitgekocht, maar de bijbehorende schuren of stallen niet.

Kamp zegt dat er geen rechtstreekse relatie is tussen gezondheid en hoogspanning. Alleen voor kinderen onder de vijftien jaar is een statistische relatie tussen hoogspanning en de gezondheid, waardoor woningen, kinderdagverblijven en scholen die loodrecht onder hoogspaningsleidingen komen te liggen, worden uitgekocht. "Nu wordt gezegd dat je ook stallen en kassen onder de regeling zou moeten brengen. Als je dat gaat doen, kun je vanwege het gelijkheidsprincipe moeilijk tegen eigenaren van kantoren of van panden op bedrijventerreinen zeggen dat zij kunnen blijven zitten", aldus Kamp. Hij wil vanwege de dreigende hoge kosten daarom bij zijn huidige beleid blijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.