Home

Nieuws

Bezorgdheid over plan om toelating GMO's over te laten aan lidstaten

Brussel – Diverse Europese organisaties voor voedsel en veevoer, waaronder boerenorganisatie Copa Cogeca, roepen de Europese Commissie op om het GMO-beleid niet terug te nationaliseren.

Volgende week komt de Europese Commissie onder voorzitterschap van Jean-Claude Juncker met een nieuw voorstel voor het beleid van genetisch gemodificeerde gewassen. Geruchten gaan dat de Commissie wil voorstellen om het toestaan van de import van gemodificeerde gewassen voor de productie van voedsel of veevoer over te laten aan lidstaten zelf.

"Het goed implementeren van de bestaande regelgeving zou de hoogste prioriteit moeten hebben bij de Commissie", vinden de organisaties. Secretaris-Generaal Pekka Pesonen van Copa Cogeca vreest dat het voorstel van de Commissie zal leiden tot economische en sociale gevolgen en dat het grote impact zal hebben op de interne markt voor voedsel en veevoer. Hij voorziet ook dat het zal leiden tot concurrentieverschillen.

Ook de groene organisaties reageren kritisch op de plannen van de Commissie. Ze vrezen dat het overlaten van de besluitvorming over de toelating van GMO's aan de lidstaten zal leiden tot nog minder zorgvuldige afwegingen, waardoor het risico voor mens en milieu zal toenemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.