Home

Nieuws 1 reactie

ADM past inkoop soja en palmolie aan

Chicago – Archer Daniels Midland (ADM) wil met nieuw inkoopbeleid voor soja en palmolie ontbossing voorkomen. Het Amerikaanse agriconcern wil toe naar transparante aanvoerketens waarbij producten tot op boerderijniveau kan worden getraceerd.

De stap is een kleine revolutie, want ADM is een van de allergrootste agrarische handelsconcerns wereldwijd in zowel volume als omzet.
ADM koopt alle soja en bijna alle palmolie die het verwerkt en verhandeld in van derde partijen. Wat betreft palmolie eist ADM dat producten die het inkoopt niet afkomstig zijn van nieuw ontwikkelde plantages in gebieden van grote ecologische meerwaarde. Tevens accepteert het bedrijf geen ontbossing in gebieden die als koolstofput gelden. Koolstofputten halen het broeikasgas CO2 uit de lucht.
In de nieuwe inkoopvoorwaarden staat tevens dat land niet door platbranden klaar voor productie gemaakt mag worden. Wat betreft soja zet ADM een vergelijkbare serie standaarden op. Het is onduidelijk of deze standaarden helemaal of deels hetzelfde zijn als bij de Ronde Tafel voor Verantwoorde soja. Het nieuwe beleid wordt op 7 mei gepresenteerd bij een aandeelhoudersvergadering. Het was 'groene'aandeelhouder Green Century Capital Management dat ADM onder druk zette de inkoopvoorwaarden en eigen productie te verduurzamen.
Brazilië, Argentinië en de VS gelden als belangrijke sojaproducenten- en exporteurs. Ontbossing speelt vooral in Brazilië een grote rol. Plaatsen waar eerder vleesrunderen graasden, worden omgezet in akkerbouwland. Met gebruikmaking van het recht van indianen in de bossen te settelen, verplaatst eerst de rundveehouderij en in het kielzog de meer lucratieve sojateelt zich naar het regenwoud.
De meeste palmolie is afkomstig uit Maleisië en Indonesië. Brazilië en Indonesië samen zijn goed voor de helft van de wereldwijde ontbossing. Sinds het jaar 2000 is volgens Forest Trends Association meer dan 60 miljoen hectare tropisch regenwoud verloren gegaan aan de landbouw.

Eén reactie

  • ed12345


    <span style='text-decoration: underline;'>Als ADM het niet koopt doen de andere groten dat wel en verkopen het vervolgens met een omweg aan ADM De graanhandel kent begrijpelijkerwijze maar een teken$$$$.Net zo goed met een boycot aan een bepaalt land ,daar wordt met een omweg toch aan verkocht als er betaald kan worden</span>

Of registreer je om te kunnen reageren.