Home

Nieuws 1 reactie

3.864 hectare agrarisch natuurbeheer opgezegd

Den Haag – Voor 3.864 hectare landbouwgrond is de beheersubsidie agrarisch natuur- en landschapsbeheer opgezegd.

Dit is ruim 6 procent van het totale areaal. Dit laat het ministerie van Economische Zaken desgevraagd weten.

Agrarisch natuurbeheerders konden tot uiterlijk 27 maart dit jaar eenmalig tussentijds de beheersovereenkomst agrarisch natuurbeheer boetevrij beëindigen. Opzeggen kon, omdat op 1 januari 2015 het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) is ingegaan. De subsidie voor agrarisch natuurbeheer kent een aantal basisvoorwaarden. Vanwege het nieuwe GLB zijn er extra voorwaarden bijgekomen en in een aantal gevallen zijn de bestaande basisvoorwaarden aangepast. Wie zich niet kan vinden in de aanpassingen, kon dus zonder financiële gevolgen stoppen.

Opzegmeldingen

Bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) kwamen van 583 boeren een opzegmelding binnen. Het gaat om 618 contracten. Dat is grofweg 4 procent van het totaal. Iedereen die de beheersubsidie heeft beëindigd, moet in de Gecombineerde Opgave 2015 nog wel op het hoofdformulier onder het kopje 'Subsidies' aanvinken dat hij geen SNL-betaalverzoek wil doen.

Ontevreden

Jacques Duivenvoorde schrikt niet van de getallen. Hij is secretaris van Natuurlijk Platteland Oost, een samenwerkingsverband van agrarische natuurverenigingen in Overijssel en Gelderland. "Ik denk dat onder de opzeggers vooral mensen zitten die ontevreden zijn over het stelsel van agrarisch natuurbeheer. Zij hebben deze eenmalige mogelijkheid tot opzeggen met beide handen aangepakt", aldus Duivenvoorde. Dat de vergoedingen voor agrarisch natuurbeheer sinds 2011 al bevroren zijn is volgens hem geen reden voor opzeggen.

Hans Hoek, directeur van Veelzijdig Boerenland, een samenwerkingsverband van agrarische natuur- en landschapsverenigingen in West-Nederland, weet dat er opzeggers zijn in zijn gebied. Volgens hem zijn er meer redenen te bedenken waarom boeren stoppen met agrarisch natuurbeheer. "Het beheer past niet meer in het bedrijfsplan, zijn percelen liggen niet meer in kansrijke gebieden waar volgend jaar nog beheer mogelijk is, of de boer is het geneuzel rondom het beheer zat", aldus Hoek.

Eén reactie

  • PetervanKempen


    Ja en dan ook nog de directie dat een boer alleen agrarisch natuurbeheer kan doen wat naast een TBO/Natuurgebied ligt in een cooperatie vorm.

    Langzaam maar zeker wordt je zo een buitenring van die 'neptuur gebieden'  en de volgende stap is dan bestemmingswijziging van uw land zeker. let op uw zaak!

Of registreer je om te kunnen reageren.