Home

Nieuws

'Twee derde areaal muizenschade Friesland getaxeerd'

Den Haag - In de provincie Friesland is ongeveer twee derde van het areaal dat getroffen is door muizenschade getaxeerd. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. De provincies Groningen, Drenthe en Overijssel willen de aanpak van Friesland volgen.

Het totale aantal schademeldingen bij LTO Nederland was op 9 maart 1.650. Het overgrote deel van de meldingen komt uit Friesland. Ongeveer 150 meldingen komen uit Groningen en uit andere provincies zijn enkele tot tientallen meldingen gekomen. "De plaag breidt zich aan de randen van het gebied uit. Er zijn ook meldingen uit Overijssel, de Eempolder en Alblasser- en Krimpenerwaard", aldus Dijksma.

Grote financiële problemen bij de boeren die getroffen zijn door de muizenschade lijken er nog niet te zijn. De Rabobank, waarbij 80 procent van de betrokken ondernemers klant is, meldt dat ondernemers zich nog maar zeer beperkt bij de banken melden. "De financiële problemen nemen mogelijk toe als in een later stadium meer voer moet worden ingekocht", aldus Dijksma. Uit overleg met banken en betrokkenen lijkt een garantstelling voor getroffen bedrijven nog niet nodig. Daarbij speelt een rol dat melkveebedrijven door de aanwezige grond op hun bedrijf vaak voldoende zekerheden hebben om leningen af te sluiten.
Dijksma is in overleg met de sector en met verzekeraars over mogelijkheden van verzekeringen tegen muizenschade. "Relevant daarvoor zijn onder meer mogelijkheden van preventie, aanpakmaatregelen en de herhalingskans. Die bepalen in belangrijke mate de kosten van een verzekering en de animo voor deelname", aldus Dijksma.
Het ministerie heeft van de Europese Commissie nog geen antwoord gekregen op de vragen over onder andere de vrijstelling van de 80 procentsnorm voor derogatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.