Home

Nieuws 3 reacties

'Stroom wordt nooit 100 procent betrouwbaar'

Amsterdam - Het stroomnet blijft een technisch systeem en zal daardoor nooit 100 procent betrouwbaar zijn. Dat stelde hoogleraar Han Slootweg van de Technische Universiteit Eindhoven vrijdag naar aanleiding van de grote stroomstoring in delen van Noord-Holland en Flevoland. Volgens hem behoort het Nederlandse net wel tot 'het meest betrouwbare van de wereld'.

De stroomstoring in het hoogspanningsstation in Diemen maakt volgens de hoogleraar eens te meer duidelijk dat stroomstoringen onvermijdelijk zijn. "In Nederland zijn vijftien tot twintig stations die tot de hoogste categorie horen. Diemen is er daar één van. Is daar een probleem, dan zul je dat op grote schaal merken. Werkt het systeem niet mee, dan ben je aan de beurt."

Slootweg, die tevens leidinggevende is van de afdeling expertise, bedrijfsvoering en stations bij netbeheerder Enexis, verwacht dat er in de komende tien à twintig jaar zomaar weer een stroomstoring zal plaatsvinden gelijk aan die van vrijdagochtend. Ongeveer 1 miljoen huishoudens zaten vrijdagochtend zonder stroom, daarmee was het een van de grootste stroomstoringen ooit. "Dat gebeurt en je doet er helemaal niets aan", vervolgde hij.

Volgens Slootweg moet de oorzaak van de storing tot op de bodem worden uitgezocht. "Is het een technisch probleem, dan valt de oorzaak vaak redelijk snel te achterhalen. Maar het kan ook zomaar een hele tijd duren voordat de onderste steen boven is."

Slootweg vindt overigens dat de storing relatief snel was opgelost. Om de risico's verder uit te sluiten, doen netbeheerders er slim aan preventief in te grijpen. "Blijkt uit het onderzoek dat een component niet werkt, dan moet je dat ook preventief vervangen in andere stations." Ook zouden onderhoudsregimes van netbeheerders onder de loep moeten worden genomen. "Het is zaak dat je ervan leert", aldus de hoogleraar.

Laatste reacties

  • W Geverink

    Als je afhankelijk bent van stroom moet je zorgen dat je een noodstroom voorziening hebt. Onze stroomvoorziening is door de jaren heen steeds betrouwbaarder geworden vooral door betere techniek. De afgelopen weken hebben we ongeveer 15 uur op de agregaat gedraaid omdat alle stroompalen langs onze weg werden vervangen. 

  • farmer135

    <em>hopelijk zijn kerncentrales wel 100 procent betrouwbaar</em>

  • Jano

    Stroomvoorziening wordt door privatisering stroombedrijven steeds onbetrouwbaarder

Of registreer je om te kunnen reageren.