Home

Nieuws

Politiek VS denkt na over GMO-labels

Washington – Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden denkt na over een federale standaard voor de labeling van transgene gewassen. De gedachte is dat het ministerie van landbouw, de USDA, bedrijven certificeert die zich in de markt willen zetten als GMO-vrij. Het wetsvoorstel wordt ingebracht door de republikeinse afgevaardigde Mike Pompeo en de democraat G.K. Butterfield.

Het plan is een alternatief voor verplichte GMO-labeling in heel de VS. Het certificeringsproces zou vergelijkbaar zijn met het proces dat wordt gebruikt voor het certificeren van biologische producten. Ook daarbij geldt de USDA in de VS als scherprechter. Producten die in de VS als biologisch zijn gecertificeerd, mogen ook als zodanig verkocht worden in de Europese Unie. Pompeo bracht al vorig jaar zonder succes een vergelijkbare wetsvoorstel in, maar dan zonder de USDA-component.
Volgens de Grocery Manufacturers Association, die meer dan 300 voedingsconcerns vertegenwoordigt, herbergt meer dan 80 procent van alle voedingsmiddelen in de VS GMO. Voedingsconcerns en consumentenorganisaties in de VS zijn het wel eens over de behoefte aan GMO-labels bij een deel van het winkelend publiek. Maar ze zijn er niet uit of de labeling verplicht of vrijwillig moet zijn. Meer dan de helft van de Amerikaanse staten heeft overwogen verplichte labeling in te voeren.
Grote concerns in de agribusiness zijn tegen verplichte labels, omdat deze onterecht de indruk zouden wekken dat voedsel met GMO minder veilig is. Een aantal boerenorganisaties heeft zich nu wel achter het voorstel van Pompeo en Butterfield geschaard. Onder deze organisaties zijn de American Farm Bureau Federation en de nationale associaties voor telers van mais, soja en oliezaden.

Of registreer je om te kunnen reageren.