Home

Nieuws

'Meer kennis over antibiotica nodig'

Amsterdam - Er is meer kennis over antibiotica nodig. Mensen moeten beter weten wanneer deze geneesmiddelen die bacteriën bestrijden wel of niet helpen, hoe het gebruik ervan kan worden voorkomen en hoe resistentie kan worden tegengegaan.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) deed die oproep zondag op de openingsdag van een internationaal gezondheidscongres in Amsterdam. Steeds meer bacteriesoorten worden ongevoelig voor antibiotica door slordig en overmatig gebruik ervan. Daardoor kunnen ziektes die nu nog makkelijk zijn te genezen, zoals blaas- of longontsteking, weer levensbedreigend worden.

Antibioticaresistentie staat hoog op de agenda van de Europese Unie als Nederland in de eerste helft van 2016 EU-voorzitter is, aldus Schippers. Ze dringt aan op ambitieuze doelstellingen om onder meer het gebruik van antibiotica terug te dringen. Ook moeten er alternatieven voor antibiotica komen. Volgens de minister vallen in Europa elk jaar ongeveer 25.000 doden door antibioticaresistentie en is sprake van €1,5 miljard aan vermijdbare zorgkosten, die bijvoorbeeld worden veroorzaakt door extra ligdagen en maatregelen om patiënten in isolatie te verplegen.

Bij het congres in Amsterdam zijn de komende week ongeveer 750 deelnemers. Schippers vroeg hen om de bevolking en beroepskrachten in hun landen ervan te doordringen hoe urgent het probleem is. De minister liet een in het Engels vertaalde speciale uitgave van Suske en Wiske (Auntie Biotica) zien, die daarbij kan helpen. Het congres gaat over de wereldwijde samenwerking op het gebied van gezondheidszorg, veterinaire (dieren) zorg en milieu.

Of registreer je om te kunnen reageren.