Home

Nieuws 23 reacties

Meer gezondheidsklachten rond veehouderij

Utrecht - Rond veehouderij hebben mensen meer gezondheidsklachten dan burgers die verder van een veehouderij wonen. Dat concluderen onderzoekers van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) en het Institute for Risk Assesment Sciences (Iras) van de Universiteit Utrecht.

De onderzoekers schrijven in het wetenschappelijk tijdschrift Annals of Agricultural and Environmental Medicine dat mensen in de buurt van een stal met kippen, varkens of koeien meer last van stank hebben. En mensen die last hebben van stank hebben meer gezondheidsklachten.

Opmerkelijk is dat de klachten zich meer voor doen bij mensen boven de veertig, immigranten en mensen met een hogere opleiding.  De onderzoekers stellen dat stank ziek kan maken. "Met de mestgeur kunnen ook irriterende stoffen in de omgeving worden verspreid, en regelmatige stankoverlast kan leiden tot chronische stress." Aanleiding voor het onderzoek waren veel protesten, klachten bij huisartsen en burgerinitiatieven tegen stankoverlast in de Peel.

Mensen die overlast hebben van stank blijken meer gezondheidsklachten te hebben. Ze zeggen vaker te hoesten en verkouden te zijn, last te hebben van duizeligheid, maagpijn, buikpijn en obstipatie. Ook komen klachten door chronische stress – zoals slapeloosheid, angst en depressie – vaker voor. Daarnaast beoordelen zij hun eigen gezondheid een stuk slechter dan mensen die geen stankoverlast hebben. Maar ondanks het feit dat mensen die stankoverlast ervaren meer gezondheidsklachten rapporteren, gaan er slechts weinig voor deze klachten naar de huisarts.

Opmerkelijk is dat mensen die meer stankoverlast ervaren het idee hebben dat ze dichter bij de veebedrijven wonen dan ze werkelijk doen. Nivel-onderzoeker Mariëtte Hooiveld: "Zij schatten de afstand tot het veehouderijbedrijf waarschijnlijk kleiner in, omdat zij hun klachten daarmee in verband brengen."

Voor het onderzoek beantwoordden 753 mensen een vragenlijst. De gegevens over het gebruik van gezondheidszorg van deze mensen zijn afkomstig uit de elektronische dossiers van de huisartsenpraktijken in de buurt. Het aantal varkens, kippen en runderen binnen een halve kilometer is vastgesteld met gegevens over vergunningen voor veehouderijen van de provincies Noord-Brabant en Limburg.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Geldt dit wetenschappelijke onderzoek ook voor de boer die er het dichtst bij woont?

 • Wim Toornstra


  Het is een ramp dat platteland. Een wonder dat daar nog mensen leven. Als je een rijtje maakt als fijnstof, amoniak ,q koorts, asbest ,mrsa enzv enzv.

  Of zouden we met ons allen compleet aan het doorslaan zijn???

   

 • ohzo

  Denk ik ook. Het platteland alleen voor agrariers, die moeten een gevaren toeslag krijgen voor voedsel produktie. De rest naar de Randstad. Bespaart een boel files en niet het minste; bespaart een berg gezeur.

 • Hogman1

  En vanwege het feit dat al die buitengebiedhuizen ook in waarde gekeldert zijn net zoals alles boven de 5 ton geeft   duizeligheid, maagpijn, buikpijn obstipatie en niet te vergeten chronische stress

 • Burnetti

  De NVV wil als enige van alle partijen niet bijdragen aan het kennisplatform veehouderij en gezondheid. Met deze keuze en bovenstaande reacties zet de veehouderij zich nog meer op afstand van burgers, gemeenten, provincies en kennisinstituten. Zeer slecht voor de betrouwbaarheid van de veehouder in het algemeen.

 • Zuperboer

  @burnetti: kom nou dit is toch zo tendentieus als wat: Veertig plus, Immigrant en hoger opgeleid geeft meer klachten. Op zn minst aanleiding tot nader onderzoek toch? We kunnen tegenwoordig steeds minder van elkaar hebben. Nogmaals de vraag: zijn de boeren zelf gemiddeld het vaakst ziek? Dat zou toch moeten als afstand een criterium is (afgezien van evt schoorsteeneffecten die je bij stank wel degelijk hebt#we steken ons hoofd heus niet in de grond hoor). Of is ergeren volksziekte nr. EEN?

 • ohzo

  @ burnetti, misschien is er zo'n grote discripantie tussen wat velen zeggen, willen en doen dat menig veehouder het domweg niet meer weet hoe te handelen. Misschien moeten vele niet-agrariers er eens over nadenken wat men nu eigenlijk wil. Graag in het buiten gebied wonen, een koetje zien. Maar deze niet willen horen of ruiken. De veehouder wordt diermisbruik voor de voeten geworpen, terwijl menig beest om een matras ligt. Maar het rampengebied OVP is puur natuur! Ik zou zeggen, doe als de Japanners en koop voor alles een robot. Importeee het voedsel en draai af en toe een Ot en Sien filmpje.

 • bertes

  als je als burger een vragenleist moet invullen over jouw boerenbuurman. dan is het al snel ingevuld met extra ziek zijn.

 • Jan Bouwers Bloembollen

  Kan nog wat worden als er straks nog meer koeien naar buiten moeten van de minister 

 • trijnie

  Het platteland is niet meer te vergelijken met 30_ 40 jaar geleden.
  De stank en de freguentie ervan is vele malen erger geworden en de ammoniakdampen doen je ogen tranen en rood worden. Nee gezond is het allang niet meer. Je kunt het denk ik vergelijken met het wonen aan eenmdrukke weg.
  En het is misschien niet vreemd dat veel van onze oud-buurmannen overleden zijn aan longkanker.

 • Wim Toornstra


  Trijntje je praat poep.

 • alco1

  Trijnie. Ben jij nog serieus te nemen.

 • Burnetti

  Beste Trijnie hoezo leg je relatie met wonen op het platteland en longkanker?
  Hiervoor is geen biologisch effect wetenschappelijk bekend of te verwachten.

  niet alle ziekten op het platteland zijn te verklaren door het wonen op het platteland.
  Plattelandsbewoners, boeren en niet-boeren staan ook aan ziekmakers bloot die met leefstijl of achtergrond te maken hebben.

  Daarnaast hebben ervaringen van enkelingen geen epidemiologische waarde.

  het onderzoek bij 13.000 deelnemers aan het gezondheidsonderzoek in Brabant heeft juist veel epidemiologische waarde.

 • Hogman1

  #10 kanker???? Wat ben je toch een stakker

 • A1967

  Kletsverhaal 

 • joohoo


  Dezelfde gezondheids klachten krijg ik als ik een keertje naar de stad ga.

  Mischien onderzoeken warom er in de stad meer mensen dood gaan?.

 • j.verstraten1

  Onderzoek in de Peel, bij omwonenden van veebedrijven, vraag ik mij af, wie zijn dan die immigranten? Polen?

 • melkkoeienboer


  is de boer zelf ook gevraagd of die vaker ziek is? zal wel niet!

 • trijnie

  Ik praat alleen maar over wat ik hier in de loop der jaren heb meegemaakt.
  Maar als je het nieuws bijhoudt dan weet iedereen, mits je er voor open staat, dat veehouders en landbouwers behoorlijk wat gezondheidsklachten hebben die verband houden met hun werk.

  Met name longproblemen in de veehouderij en een scala van klachten bij tuin- en landbouw door het gebruik van bestrijdingsmiddelen.
  Maar de meesten leggen het naast zich neer het zal hun tijd wel duren.


  .   et

 • niek brabant

  @ melkkoeienboer, nee die zijn schijnbaar een soort super ras !!! Uit onderzoek bleek ook al dat kinderen van boerderijen meer weerstand hebben. raar dan de uitslag van dit onderzoek.
  De boeren daar word natuurlijk niet naar gekeken want dat past niet in de uitkomst van het onderzoek. Net als het eerste onderzoek waaruit bleek dat mensen in de buurt van intensieve boerderijen minder naar de huisarts gingen. Dus zoeken we verder naar vage redenen. Raar feit is dat ze veel klachten hebben maar daarvoor niet naar de dokter gaan. Ander raar feit is 40+, hoger opgeleid, imigrant, meer klachten hebben. Kan me voorstellen wie gereageerd heeft op het onderzoek. Ik zou me als onderzoeker van dit onderzoek schamen door het zo op te zetten.

 • niek brabant

  @trijnie ik hoor mijn colega's niet klagen over hun gezondheid.

 • alco1

  Natuurlijk zijn er gebieden waar teveel stank is en waar in principe de verouderde stallen vervangen moeten worden door hyper moderne megastallen. Maar over het algemeen zijn het onderzoeken waar bij voorbaat al het resultaat bekend is en dat is de landbouw in een negatief daglicht zetten.

 • Hogman1

  bovenstaand onderzoek stamt uit 2010 !!!!
  goed bezig ?!

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.