Home

Nieuws

'Controle op export Brits levend vee nodig'

Dover – De Britse dierenbescherming RSPCA moet toegang krijgen tot de haventerreinen in Dover om daar het laden van voor de export bestemd levend vee te kunnen controleren.

Met dergelijke controles kan beter voorkomen worden dat zieke dieren op transport gaan of dat de vrachtwagens technische gebreken vertonen die het welzijn van de dieren in gevaar brengen.

Dat staat in een rapport van de gemeenteraad van Dover, veruit de belangrijkste haven voor veerdiensten naar het Europese vasteland. Dover staat het laden van levend vee toe sinds dat in Ramsgate verboden is na een incident waarbij tijdens controles van de RSPCA veertig schapen in het water belandden en afgemaakt moesten worden. Het vee wordt meestal verder vervoerd met een speciaal schip van een Nederlandse handelaar. De raad van Dover dringt er bij de autoriteiten in Londen en Brussel op aan om de bestaande regels voor het transport van levende dieren beter te handhaven. Dat zou er ook toe kunnen leiden dat bij alle transporten door havens altijd een inspecteur aanwezig moet zijn.
De RSPCA zelf is feitelijk tegen de handel in levend vee en probeert daar via controles meer grip op te krijgen. Tot nu toe hebben de inspecteurs echter geen toegang tot de uitgestrekte haventerreinen in de Zuid-Engelse plaats. ''Als de haven ons wel toe zou laten, dan kunnen we de dieren beter in de gaten houden en zo gewonde dieren identificeren en uit de vrachtwagens halen waarmee we hun lijden verminderen.''

Of registreer je om te kunnen reageren.