Home

Nieuws 3 reacties

Voedelsector Rusland profiteert van sancties

Moskou - De Europese sancties, de crisis en de ineenstorting van de roebel hebben een aantal Russische voedselproducenten goed gedaan. Producenten van vlees, fruit, groenten, graangewassen, vis en suiker gaat het voor de wind, meldde The Moscow Times die een aantal voorbeelden geeft.

Zo is er vlees- en veevoerproducent Cherkizovo. Die zag zijn omzet in 2014 met 30 procent stijgen tot omgerekend ongeveer €1 miljard. Dat er een link is met de Europese sancties, is volgens een mededeling donderdag van het bedrijf duidelijk. De winst per maand verdubbelde ten opzichte van de maanden ervoor in dat jaar, nadat de import uit de EU in augustus was gestopt.

Het als suikerproducent in 1995 begonnen conglomeraat Rusagro zag vorig jaar zijn omzet met 57 procent stijgen, ook tot ongeveer €1 miljard. De landbouwgigant heeft zich ook gestort op vlees, vetten en olie. De inkomsten uit vlees stegen in 2014 met 142 procent, die uit suiker met 32 procent. De snel stijgende suikerprijzen zijn ook een zegen voor graan-, soja- en suikergigant Razgulay.

Bij het stoppen van de import van veel Europese producten, was het feest bij het nieuwe visserijbedrijf Russkoe More (2011). De waarde van de aandelen van het bedrijf stegen snel dankzij 'de recordwinst'.

Laatste reacties

  • alco1

    Elk nadeel heeft een voordeel. Echter alleen de voordelen te vernoemen, kan men aanmerken als een soort publiciteitsstunt.

  • Fermer

    Wat is dan het nadeel van de positieve ontwikkelingen in de Russische landbouw? Wanneer hun de agrarische productie enigszins op weten te bouwen zal dat veel meer helpen om straks 9 miljard mensen te voeden dan die productietoename die Nederland op hun postzegel willen bewerkstelligen, die daarbij ook nog steeds afhankelijker worden van de invoer van diervoeders.

  • ppopken

    tja vis importeerden we al uit Rusland toch? maar Rusland heeft geen pootaardappelen en geen zadenkwekers en de boeren daar kunnen echt geen 150% meer produceren binnen een jaar de schappen zijn leeg in vele plaatsen bepaalde producten zijn zelfs in Moskou niet te krijgen of er staat 'Turkije' op. Als ze daar echt van goede wil waren in de wereld stop je geen 90 miljard per jaar in de oorlogsindustrie maar in de ontwikkeling van autonomie van de mens dat geldt ook voor het westen en voor Amerika die 900 miljard in de wapens stopt geef het volk brood dan ga je eten en schiet je niet dood

Of registreer je om te kunnen reageren.