Home

Nieuws 19 reacties

Rabobank zet druk op klanten renteswaps

Utrecht – Rabobank zet klanten onder druk om klachten over renteswaps in te trekken. Dat zegt Pieter Lijesen, voorzitter van de Stichting Renteswapschadeclaim.

De bank zelf zegt dat uit een herbeoordeling blijkt dat voor veruit de meeste MKB-klanten het financiële instrument voldoet. Bij een beperkt aantal klanten constateert de Rabobank onvolkomenheden in de dienstverlening en wanneer sprake is van benadeling belooft de bank de kosten van herstel volledig voor eigen rekening te nemen.

Massaclaim gericht op fraude Euribor

De massaclaim is in eerste instantie gericht op de fraude die dertig medewerkers van Rabobank hebben gepleegd met de Euribor, de interbancaire rente die vaak gebruikt wordt als referentie bij leningen. Rabobank-medewerkers stelden tussen 2005 en 2010 de rente die Rabobank betaalde aan andere banken wisselend te laag en te hoog voor waardoor het lastig is uit te rekenen of en in hoeverre een ondernemer is benadeeld.

Renteswap: risico op stijgende rente afdekken

De Euribor-rente vormt echter een cruciaal onderdeel van een renteswapcontract. Bij een renteswap dekt de ondernemer het risico op een stijgende rente af. Een lening met renteswap is goedkoper dan wanneer een vaste rente wordt gekozen. In de huidige markt dalen rentes en nemen swaps een negatieve waarde aan. De stichting vordert het verschil tussen betaalde rente en Euribor; volgens Lijesen bij een lening van €1 miljoen al snel €200.000. Soms wordt klanten volgens Lijesen een beperkte schikking aangeboden, maar dan alleen als ze hun klacht intrekken, zodat deze de toezichthouder niet bereikt.

Veel meldingen van tuinders en melkveehouders

Inmiddels hebben meer dan 500 MKB'ers zich bij de stichting gemeld waarvan het merendeel agrarisch is. De meeste agrarische bedrijven die zich melden zijn glastuinders, die swaps hebben op leenbedragen van gemiddeld €5 miljoen. De tweede grootste groep is melkveehouders waarbij de betreffende leningen variëren van €800.000 tot €1,5 miljoen. Een beperkt aantal varkenshouders heeft zich ook gemeld. Buiten de agrarische sector komen veel aanmeldingen uit de binnenvaart en vastgoedwereld.

Grootste aantal slachtoffers bij Rabobank

De stichting richt zich in eerste instantie op Rabobank omdat het grootste aantal slachtoffers klant zijn van deze bank, aldus Lijesen. "Maar een claim richting ABN Amro ligt op middellange termijn voor de hand." ING zou een klein marktaandeel hebben en zich niet lenen voor een massaclaim, terwijl Deutsche Bank zich soepel zou opstellen. De stichting baseert haar claim ook op slechte voorlichting, hoge afkoopsommen en zogeheten 'margin calls' waarbij de lener bij een bepaalde negatieve waarde van de swap extra zekerheden moet bieden.

Rabobank ontkent dat extra zekerheden worden gevraagd, tenzij de bedrijfsvoering hiertoe aanleiding geeft.

Laatste reacties

 • jrboer

  Belachelijk artikel. Snap niet dat Boerderij zich hier voor leent want dit zijn meer telegraaf artikelen.
  Mensen die een swap hebben afgesloten hebben gewoon gekozen voor de zekerheid van een vaste rente. Als variabel dan lager uitvalt heb je pech gehad. Als de variabele rente hoger was geworden hadden we nu niemand gehoord. Slechte verliezers de mensen die nu claimen!

 • Koen123

  Zo eenvoudig als boven gesteld ligt het niet

 • polsbroek

  Hoe is het dan

 • sanka

  kijk naar uitzending van Zembla 18-02-2015

 • sanka

  kijk naar uitzending van Zembla 18-02-2015

 • japke33

  Gisteren geschrokken van de uitzending ja. Het zijn gewoon criminelen daar.
  @jrboer, wat jij zegt klopt niet. Ze zijn gewoon belazerd! Ik denk niet dat jij weet waar het om gaat, anders zou je deze uitspraken niet doen.

 • landboer

  Gelukkig weet ik het ook niet, verbaas me telkens over de enorme bedragen die er geleend worden, vroeger had je nog boeren met geld ,maar nu is het een wedstrijd die het meeste durft te lenen lijkt het wel!

 • husky

  Het zijn niet alleen boeren hoor ook andere bedrijven die worden voorgelogen, het is gewoon misdadig wat er in de financiele sector allemaal gebeurd, en het mag gewoon doorgaan,
  geld en macht daar draait het om en de gewone man/vrouw wordt kapot gemaakt

 • Mfb

  @japke. Volgens mij weet jrboer heel goed waar het over gaat. Simpel uitgelegd maar wel de kern geraakt.
  Mensen kiezen voor een variabele rente op hun lening en maar zetten de rente vast middels een apart produkt: de swap. Je betaalt eerst je leningrente en moet dan afhankelijk van de hoogte van die rente, die bepaald wordt door de markt, bij betalen of je krijgt geld terug uit het produkt 'swap'.
  Doordat de rentes nu laag zijn moeten de meeste mensen die een swap hebben afgesloten (dus de rente vast gezet hebben) bij betalen. Dit doet elke keer weer zeer. Was de rente hoog geweest dan hadden ze elke keer geld ontvangen! Dan waren ze elke keer blij geweest.

 • g.g

  zet nooit blindelings een handtekening, nee ook niet bij de Rabobank....... helaas.

 • LUCTOR

  Kan mij ook iemand uit de doeken doen welk soort druk de Rabo bank gebruikt?

 • pinkeltje

  De druk is vrij simpel. Inleveren wat je nog hebt aan eigendommen tot de bank geen enkele risico meer loopt en anders komt er zo'n bordje van een makelaar aan de weg te staan.

 • Hans Sudfryslan

  Toen ik in 2005 een Euribor lening aanging bij de Rabo ben ik daar niet op in gegaan . Variabele rente was in mijn gedachte altijd beter dan vaste rente . Wel had ik toen een andere vaste rente lening ernaast maar was kleiner dan de Euribor rente lening . Voor mij heeft het altijd goed uit gepakt .

 • Gerard Groot Koerkamp

  Wanneer een swap verkocht wordt moet de verkoper overtuigt zijn dat de klant het systeem begrijpt zo staat het in de wet.Je ruilt een euribord + opslag voor een vaste rente + opslag.Wanneer de verkoper niet gezegd heeft dat de opslag steeds verhoogd kan worden mag de bank die dus tijdens de looptijd niet verhogen.In een aantal gevallen hebben banken dat wel gedaan.Daar zit dus een probleem.De boete die de Rabo Bank heeft moeten betalen als gevolg van het gesjoemel met de euribord rente moet eigenlijk naar de gedupeerden omdat de euribord rente de basis vormt van een swap.

 • japke33

  @ mfb .Als er afgelost wordt op een lening, moet er nog steeds rente betaald worden over het hele bedrag. Daar zou niemand mee akkoord gaan als ze dit wisten. Deze informatie is moedwillig achtergehouden. En veel ondernemers zijn hierdoor al op de fles gegaan.

 • Jan Cees Bron

  Gerard, inderdaad. Ik kan niet beoordelen hoe zaken bij Rabobank zijn georganiseerd, maar ik vind in algemene zin dat de wet niet meer een morele ondergrens is. Een bedrijf hoort niet op een wettige maar in de kern onfatsoenlijke wijze geld te verdienen. Volgens mij ontbreekt dat besef in onze moderne economie nog wel eens.

 • jrboer

  Ondernemers gaan op de fles doordat ze niet goed draaien. Door een swap ga je niet failliet.
  Wanneer de lening kleiner wordt dan de swap klopt er idd iets niet. Volgens mij mag dat zelfs niet. Hier kan je de bank wel op aanspreken.

 • agro1

  swap is autonoom product. kan dus zonder onderliggende schuld of tegoeden afgesloten worden. winsten, dus ook verliezen kunnen periodiek zeeeer aanzienlijk zijn, afhankelijk van de gekozen positie en de marktomstandigheden. linke soep, als niet verantwoord gebruikt. en ja, posities worden uitgewonnen, beurshandel he???

 • Fermer

  @jrboer, denk je dat er mensen zijn die hun hele bedrijf plus prive kwijt zijn en daar de bank niet zelf en/of via hun advocaat op aan gesproken hebben? De banken hebben formeel waarschijnlijk niets fout gedaan, zij maken en bepalen de regels van het spel. Net als bij de belasting, steeds verandert er van alles, kleine lettertjes en veel eromheen. Zonder een onafhankelijke specialist, die up to date is, blijf je nergens meer. Iemand die je niet direct meer hoeft te betalen kun je niet meer vertrouwen.
  En dan dachten we dat we met de DSB-bank de ergste graaier eruit hadden, ik denk dat hij gewoon gen..id is door de rest van de banken die geen steek beter zijn, eerder nog ......

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.