Home

Nieuws 5 reacties

Prijs bouwland schiet omhoog

Apeldoorn - De gemiddelde prijs voor een hectare bouwland lag in januari dit jaar zo'n €12.000 per hectare hoger, vergeleken met december vorig jaar. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het Kadaster.

In de laatste maand van 2014 lag de gemiddelde prijs voor een hectare bouwland op zo'n 56.000 per hectare. Een maand later bijna €68.000. Ook voor een hectare grasland werd in deze periode duurder. De prijs steeg van ruim €48.000 naar bijna €53.000 per hectare.

Het landelijke gemiddelde ligt op bijna €58.000 per hectare. Dat is bijna €4.000 per hectare meer dan in december vorig jaar. Sinds september 2010 is de landelijke gemiddelde prijs niet meer zo hoog geweest, aldus cijfers van het Kadaster.

In de eerste drie à vier maanden van het jaar vinden vaker transacties plaats met hogere grondprijzen, vergeleken met transacties die plaatsvonden in de laatste maanden van het jaar daarvoor. Grond die namelijk voor 15 mei wordt aangemeld in de Gecombineerde opgave telt voor dit jaar nog mee. Kopers zijn dan soms eerder bereid dieper in de buidel te tasten.

Laatste reacties

 • masmas

  Im mijn gemeente minimum 100000 euro

 • kuiken007

  op de Veluwe kun je zo 10 tallen ha. uitzoeken voor onder de 70000,-

 • Peerke1

  Heel simpel: Voorheen grond aan 50.000 euro plus het melkquotum. Anno 2015 puur de grond is gelijk aan plus minus wat het eerst was. De top is nog niet bereikt.

 • Zuperboer

  @Peerke1: 1 + 1 = 1,5. Je kunt grond niet gelijkstellen aan produktierecht! Er gaan bij investering in grond heel andere wetten in werking. Sleutelwoorden zijn afschrijvingen, fiscus en liquiditeit. Quotum kopen was gesubsidieerd uitbreiden onder bescherming van de fiscus. Grond kopen is tegen de stroom inroeien. Waarmee je aan het eind van de rit beter af bent laat zich raden, maar het is niet voor ieder weggelegd. Dat zal uiteindelijk ook de top bepalen waar je over spreekt. Quotum was zelfs in magere melkprijsjaren bijna elk jaar winstgevend te verleasen. De huidige grondprijzen bij de huidige extreem lage rente hebben een terugverdienpachtprijs van 65000 x 2,8% = 1.820 Euro/ha. Misschien is 1 + 1 wel 2.

 • agratax2

  Mag ik uit bovenstaand bericht concluderen, dat er nog veel geld onder de boeren zit en dat de prijsval voor melk, aardappelen en suikerbieten geen enkele invloed hebben op de waarde die boeren toekennen aan grond. Of spelen hier totaal irrationele gedachten mee? Laat ik zeggen is de angst van niet groot genoeg of de boot missen hier doorslag gevend geweest bij het koop besluit.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.