Home

Nieuws

Onderzoek naar haalbaarheid etiket op kloonvlees

Brussel – De Europese Commissie laat uitzoeken of het haalbaar is om producten van gekloonde landbouwhuisdieren verplicht als zodanig te etiketteren. Dat heeft Europees commissaris Vytenis Andriukaitis (Gezondheid en Voedselveiligheid) gemeld aan het Europees Parlement.

Etikettering van melk of vlees van afstammelingen van gekloonde dieren is gecompliceerd en duur, zegt Andriukaitis. Daarom heeft de Europese Commissie besloten die verplichting niet voor te stellen. Zowel vanuit consumentenorganisaties als vanuit het Europees Parlement bestaat de wens om te komen tot een verplichte etikettering, zodat consumenten ervoor kunnen kiezen om geen producten van gekloonde dieren te consumeren.

De studie naar de haalbaarheid van etikettering moet in oktober klaar zijn. Vooruitlopend op het rapport zegt emeritus hoogleraar dierenwelzijn Donald Broom (Cambridge University) dat het wel mogelijk is een administratief systeem op te zetten aan de hand waarvan producten kunnen worden gelabeld. Het is echter niet mogelijk om producten te controleren met behulp van tests.
De Europese consumentenorganisatie BEUC vindt dat producten afkomstig van gekloonde dieren (of nakomelingen daarvan) moeten worden geëtiketteerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.