Home

Nieuws

Mogelijk tegenvordering Syngenta

Bazel – Syngenta onderzoekt de mogelijkheid een tegenvordering in te dienen tegen 762 exporteurs en individuele graantelers die de onderneming hebben aangeklaagd.

De basis van een dergelijke 'counterclaim' is niet bekendgemaakt, al gaat het vaak om een claim vanwege laster. De Zwitserse producent van zaden en gewasbeschermingsmiddelen is door de partijen aangeklaagd omdat het niet in China toegelaten maiszaad heeft verkocht in de Verenigde Staten.

China stond import mais MIR 162 niet toe

De teelt van de maissoort, Agrisure Viptera of MIR 162, is sinds 2010 toegelaten in de VS. Het betreft een plant die genetisch is aangepast zodat deze zelf een insecticide aanmaakt. Zo'n 3 procent van het Amerikaanse akkerbouwareaal werd met MIR 162 ingezaaid. Omdat China de import nog niet toestond en het risico op vermenging met ander graan groot werd geacht, stuurde China in november 2014 graanschepen uit de VS terug. Pas in december 2014 kwam China over de brug met een importtoelating.

'Syngenta gedroeg zich onverantwoordelijk'

Een serie grote graanhandelaren waaronder Cargill en Archer Daniels Midland hebben Syngenta aangeklaagd en zagen zich gevolgd door honderden boeren. De beschuldiging is dat Syngenta zich onverantwoordelijk heeft gedragen door de mais te verkopen nog voordat een van de belangrijkste importeurs een importtoelating had verschaft. Maar de onderneming zelf heeft altijd volgehouden dat China later dan gewoon was met de toelating en dat de Amerikaanse teelttoelating afdoende was om de mais te mogen verkopen.

Totale schade meer dan $1 miljard

Cargill zegt door het stilvallen van de handel met China en het terugsturen van schepen zeker $90 miljoen te hebben verloren. De Amerikaanse associatie voor de graan- en voersector denkt dat de totale schade meer dan $1 miljard bedraagt. Het advocatenkantoor dat de aanklagers vertegenwoordigt, Simmons Hanly Conroy, noemt de dreiging met een tegenvordering een afleidingsmanoeuvre.

Of registreer je om te kunnen reageren.