Home

Nieuws

BASF boekt groei met gewasbescherming

Ludwigshafen – BASF heeft in 2014 €5,4 miljard omzet geboekt met gewasbeschermingsmiddelen, 4 procent meer dan een jaar eerder. BASF verkocht meer en tegen gemiddeld hogere prijzen. Het agrarische segment van de Duitse chemiereus zag de winst voor rente en belastingen 8 procent dalen tot €1,1 miljard. Voor 2015 verwacht BASF een significante toename van de omzet en winst.

Het verkoopvolume steeg 5 procent en prijzen namen gemiddeld 2 procent toe. Wisselkoersen drukten de omzet met 3 procent. BASF profiteerde in 2014 van een grotere vraag naar gewasbeschermingsproducten in zowel Europa als Noord-Amerika. In het algemeen steeg de vraag naar fungiciden en herbiciden, maar de vraag naar insecticiden nam niet toe. Fungiciden, herbiciden en insecticiden zijn goed voor respectievelijk 44, 35 en 15 procent van de omzet.
In Europa, goed voor 37 procent van de agrarische omzet van BASF, was de vraag naar fungiciden hoog vanwege een milde, vochtige winter. De Europese omzet groeide met €100 miljoen tot ruim €2 miljard. In Noord-Amerika nam de omzet op jaarbasis met €77 miljoen toe tot bijna €1,6 miljard. De verkoopcijfers worden gedrukt door de koers van de dollar, terwijl innovatieve herbiciden goed verkochten.
In Zuid-Amerika nam de omzet €29 miljoen toe tot €1,3 miljard. BASF is daar blij mee, want lokale munten daalden in waarde en op de markt voor insecticiden was veel druk van generieke producenten. De Aziatische markt is voor BASF verreweg de kleinste omzetregio, goed voor slechts 10 procent van het totaal. De omzet groeide met €13 miljoen naar €523 miljoen.
BASF investeerde op groepsniveau in 2014 bijna €1,9 miljard in onderzoek en ontwikkeling, waarvan 27 procent in gewasbescherming. Daarmee investeerde BASF meer in het agrarische segment dan in bijvoorbeeld functionele materialen, chemie en producten voor de olie- en gasindustrie.
BASF Plant Science ontwikkelt biotechnologische oplossingen, zoals hightech veredeling. De activiteit valt niet onder de divisie 'Agricultural Solutions' waar de gewasbescherming onder valt, maar wordt gerapporteerd onder de categorie 'overig'. Hoe deze activiteit presteert, is daarmee niet direct duidelijk. BASF stelt wel in haar jaarrapport dat het jaarlijks €150 miljoen investeert in biotechnologie.

Of registreer je om te kunnen reageren.