Home

Nieuws 3 reacties

Asscher komt met regeling voor seizoenswerkers

Den Haag - Er komt een regeling om te voorkomen dat seizoenswerkers hun baan verliezen door de nieuwe ontslagregels. Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) heeft die in de maak.

Door de nieuwe ontslagregels moeten werkgevers ook tijdelijk personeel veel eerder een ontslagvergoeding gaan betalen. Veel Tweede Kamerleden vrezen dat personeel in bijvoorbeeld de tuinbouw hierdoor hun baan zou kunnen verliezen. Asscher wil dat ook niet. Hij wil voorkomen dat werkgevers vanwege de 'transitievergoeding', zoals de ontslagvergoeding tegenwoordig heet, met andere tijdelijke krachten aan de slag gaan. Hij schrijft dinsdag aan de Kamer dat tijdelijke contracten van voor juli 2012 (met daarin een korte onderbreking) niet zullen meetellen voor de transitievergoeding.

LTO Nederland is niet tevreden over de oplossing van Asscher. "In de land- en tuinbouw zal het niet werken", aldus LTO. "Werkgevers blijven opgezadeld met een enigszins gematigde transitievergoeding. Die kan echter nog steeds oplopen tot bedragen in de orde van €30.000 tot €100.000 als ze dit jaar opnieuw een contract aangaan met medewerkers die ook in de voorgaande seizoenen bij hen werkzaam waren", aldus LTO.

Ook voor de toekomst biedt het voorstel volgens LTO weinig of geen soelaas voor de langere seizoenovereenkomsten. De regel is dat na twee tijdelijke dienstverbanden het derde contract er een is voor onbepaalde tijd, wanneer de contracten elkaar met een tussenpoos van ten hoogste zes maanden opvolgen. Hierdoor zullen werkgevers in de praktijk het derde contract mijden, verwacht LTO.

Laatste reacties

 • alco1

  Twee dingen die een werkgever zal doen.
  Geen personeel meer aannemen en machinaal zoveel mogelijk doen.
  Of weer een nieuwe on duik regel creëren.

 • maxisprint

  Toch lukt het de roverheid iedere keer weer om de werkgelegenheid te ontmoedigen

 • ikkethuis

  dit beleid is alleen maar gericht op automatisering en ontmoedigen van vaste contracten. Gevolg, ondernemers met hoge financiele lasten, die vervolgens de werkeloosheid problemen ook nog mogen betalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.