Home

Nieuws 1 reactie

Van Dam wil voedselfraude harder aanpakken

Fraude met voedsel zal harder worden gestraft met boetes. Dat heeft staatssecretaris Martijn van Dam aangekondigd.

In een interview met het Algemeen Dagblad zei Van Dam zaterdag dat de huidige boetes niet afschrikwekkend genoeg zijn.

10% inkomen, geen maximum

"De boete voor de voedselfraudeurs gaat naar 10% van hun jaaromzet, zonder maximum", aldus Van Dam. De aangepaste boetes komen in de Wet dieren, die in de tweede helft van het volgend jaar van kracht wordt. De wet is vrijdag door het kabinet voor advies naar de Raad van State gestuurd.

Boetes incalculeren bij gedrag

Eerder heeft de Tweede kamer al ingestemd met verhoging van boetes in de Warenwet, waarbij boetes voor het op de markt brengen van levensmiddelen die gevaar kunnen opleveren voor de volksgezondheid zijn verhoogd.

Volgens Van Dam is gebleken dat fraudeurs de bestaande boetes incalculeren bij hun gedrag. De maximale boete was €20.000 euro. "We hebben bij het paardenvleesschandaal gezien dat dit bedrag niet afschrikt."

Van Dam wil verder dat consumenten aan de hand van de streepjescode op producten in één oogopslag de herkomst van ingrediënten kunnen zien en hoeveel bedrijven daar bij betrokken zijn.

TTIP

Het idee van Van Dam sluit nauw aan bij een idee van de Amerikaanse landbouwminister Tom Vilsack in de onderhandelingen voor een handelsakkoord tussen de VS en de EU. Vilsack wil niet dat etiketten van voedingsmiddelen vol komen te staan met allerlei gegevens waar de consument niet meteen om vraagt (zoals het land van herkomst).  Maar hij wil wel dat de informatie heel snel beschikbaar is. De etikettering van levensmiddelen is een van de onderhandelingspunten in de zogenoemde TTIP-onderhandelingen.

Eén reactie

  • mtseshuis

    Jaja... Zal wel weer 1 de dupe van worden.. En land herkomst lijkt me juist prima om te vermelden in KOEIENLETTERS!!
    Net als wanneer "weidemelk" uit belgie of (Oost)Duitsland of Polen komt er het zegel WeideMILCH op staat. Weet de consument in ieder geval zeker dat het hier niet weg komt en dus nooit mee kan praten over wat wel of niet kan en mag hier op landbouwgebied...

Of registreer je om te kunnen reageren.