Home

Nieuws

VS lijkt verplichting herkomstlabels in te trekken

Het Amerikaanse congres lijkt verplichte herkomstlabels op vlees in te trekken. De WTO oordeelde eerder dat de wetgeving, die vooral de Canadese en Mexicaanse veehouderij veel geld kostte, illegaal is. Europese herkomstlabels worden gewoon gehandhaafd.

Leiders van zowel de Democraten als Republikeinen zijn het eens over het intrekken van de verplichte 'country of origin labeling', kortweg COOL. Canada en Mexico vochten de wetgeving eerder aan bij de WTO, die meermalen en ook in het allerhoogste beroep oordeelden dat de wetgeving niet te rechtvaardigen is binnen afspraken die de landen zijn aangegaan binnen de WTO.

'Boete' van $1 miljard

Canada en Mexico kregen van de WTO het recht om jaarlijks tot $1 miljard aan vergeldingsmaatregelen te treffen tegen de VS. De landen publiceerden vervolgens een lijst met mogelijke nieuwe importtarieven voor onder meer Amerikaanse runderen, varkens, chocola, aardappelen en appels, maar ook matrassen, meubels en juwelen. Canada zegt pas tevreden te zijn als de labeling helemaal van tafel gaat.

Slachterijen steunen Canada en Mexico

De vraag is of het Amerikaanse congres zo ver gaat, of een vrijwillige COOL handhaaft. Voor Canadese en Mexicaanse slachterijen zijn de COOL-regels desastreus uitgepakt. De regels vergen dat op de verpakking van vlees staat waar de geslachte dieren zijn geworpen, gemest en geslacht. Voor grote slachterijen die vlees van allerlei dieren mixen is het lastig Amerikaanse en Canadese aanvoer en verwerking van dieren te scheiden.

De Amerikaanse slachterijen zijn ook tegen COOL, omdat ze nu effectief minder keuze uit dieren hebben. Er zijn minder verschillende aanbieders en ze kunnen dus minder goedkoop en flexibel inkopen.

EU maakt zich geen zorgen

De Europese Commissie denkt niet dat de WTO-uitspraak over verplichte herkomstlabels ook de EU raakt. Om te beginnen heeft geen enkel land de EU-regels aangevochten bij de WTO. Er worden eenvoudigweg heel weinig dieren van buiten de EU naar slachterijen binnen de EU aangevoerd. Bovendien heeft de WTO zich volgens Eurocommissaris van landbouw Phil Hogan niet uitgesproken tegen de labels an sich.

Het probleem is volgens de Ier, dat de Amerikaanse uitvoering neerkomt op een handelsbeperkende maatregel. Zo vergen de Amerikaanse regels buitenproportioneel veel boekhouding van zowel vleesconcerns als veehouders.

Of registreer je om te kunnen reageren.