Home

Nieuws 1 reactie

Tekort aan mesters geitenbokjes

De geitenhouderij is op zoek naar mesters van jonge bokjes die de dieren willen afmesten tot een leeftijd van 4 maanden. De dieren wegen dan 24 tot 30 kilo. Dat meldt LTO- vakgroepvoorzitter Melkgeitenhouderij Jeannette van der Ven in de LTO-nieuwsbrief.

De oproep van Van der Ven houdt verband met het 'rosébokkenproject', waar de sector nu vijf jaar mee bezig is. De lammeren worden geslacht door de Pali-group in 's Hertogenbosch en verwerkt door de firma Ruig in Oostzaan.

De aanvoer van vlees en dus van jonge, slachtrijpe dieren lijkt echter de beperkende factor. Mesters zien de grote voordelen voor de geitensector nog niet terug in de portemonnee. Van der Ven vindt het niet meer van deze tijd dat een handjevol boeren verantwoordelijkheid draagt voor een positief imago van de geitenhouderij. Nog steeds worden veel jonge bokjes geslacht en vervolgens afgezet in Italië en Spanje.

Bokjes in eigen land afzetten

Doel is om ongeveer duizend bokjes in eigen land af te zetten en in de toekomst wellicht meer. Volgens de vakgroepvoorzitter liggen er in eigen land afzetkansen in snacks, foodboxen, vershallen en keurslagers. Dit geldt ook voor de afzet van het vlees van de volwassen melkgeiten. Om dit mogelijk te maken, moeten geitenhouders volgens Van der Ven wel samen de schouders eronder zetten.

Eén reactie

  • rdkland

    Wordt er gezocht naar losse bedrijven om af te mesten of geitenhouders die dit erbij doen?

Of registreer je om te kunnen reageren.