Home

Nieuws 1485 x bekeken

'Meer ruimte nodig voor fosfaatkringloop'

De regelgeving voor mest- en afvalstoffen moet meer rekening houden met het herwinnen van grondstoffen. Bestaande regels belemmeren het hergebruik van bijvoorbeeld meststoffen, compost of slib, zegt het Nutrientplatform, dat woensdag zijn standpunt toelichtte in de Tweede Kamer.

Het platform bestaat uit 35 organisaties waaronder Avebe, Wageningen Universiteit, de Unie van Waterschappen, pluimveemestverwerker BMC, Darling Ingredients, adviesbureaus en de ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu.

Belang van herwinnen grondstoffen

Wouter de Buck van het platform zegt dat het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie, gecombineerd met het twee weken geleden gepresenteerde plan van de Europese Commissie voor een kringloopeconomie, een goed moment is om juist nu op het belang van het herwinnen van grondstoffen aan te dringen. De Tweede Kamer praat donderdag over de kringloopeconomie.

Moties formuleren voor Tweede Kamer

In het gesprek met het platform nodigde VVD'er Remco Dijkstra het platform uit om moties te formuleren die de Kamer zou kunnen indienen. Het platform wil onder andere dat de uitvoer van compost of slib niet moet worden beschouwd als afvalexport. Daardoor kunnen grondstoffen die in het buitenland als waardevol worden ervaren, gemakkelijker worden uitgevoerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.