Home

Nieuws 8 reacties

Landbouwsubsidies onder vuur

Regeringspartijen VVD en PvdA hebben beiden fel kritiek op het landbouwsubsidiebeleid.

Dat blijkt tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie van Economische Zaken. VVD-Kamerlid Helma Lodders vindt dat het Europees landbouwbeleid failliet is.

Minder regeldruk

Ze wil dat er een einde komt aan de landbouwsubsidies die volgens haar compenserend zijn voor alle regels waaraan boeren moeten voldoen. Liever wil ze minder regeldruk zodat ondernemers meer ruimte krijgen om een boterham te verdienen. "Het moet afgelopen zijn dat achter een bureau wordt bepaald wanneer je welk gewas mag telen of dat een deel van de grond braak gelegd moet worden", zegt Lodders in de Tweede Kamer.

Jaco Geurts (CDA) vindt de uitlatingen van Lodders onzinnig: "Het gaat erom dat er nieuw landbouwbeleid is ingezet dat boeren en tuinders maatschappelijke eisen oplegt waar ook weer vergoedingen tegenover staan om die te kunnen invoeren." Dijkgraaf (SGP) zegt dat hij al jaren af wil van de subsidies, en meer ziet in een eerlijke prijs, maar dat dit laatste niet lukt.

Schrappen in regelgeving

"Afschaffen van subsidies betekent schrappen in regelgeving", vindt Lodders. Ze wil als het gaat om eerlijke prijs geen dictaat van de overheid. "De consument bepaalt wat hij eet en tegen welke prijs", aldus Lodders. Ze vindt dat subsidies nog wel ingezet moeten worden voor het aanjagen van innovaties.

Historische omwenteling teweegbrengen

PvdA-Kamerlid Dikkers wil het subsidiebeleid op een andere manier aanpassen. Ze wil de subsidies aanpassen aan de wensen van deze tijd. "Bij subsidies voor duurzame stallen worden nog stallen gebouwd waarbij melkvee niet naar buiten gaat", geeft ze als voorbeeld. "Deze staatssecretaris kan een historische omwenteling teweegbrengen door de fiscale regelingen, vervat in instrumenten als de Maatlat Duurzame Veehouderij, echt toekomstbestendig te maken", zegt Dikkers. Ze geeft als voorbeeld dat subsidies alleen nog verstrekt aan stallen voor tenminste 1 ster van het Beter Leven-keurmerk.

D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya heeft ook kritiek op het huidige subsidiebeleid. Ze vraagt staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) voor meer inzicht en openbaarheid over de subsidies. Ze vindt dat Europese subsidies vooral gericht moeten zijn op innovaties en duurzaamheid.

Laatste reacties

 • Marco22

  Grappig daar gaan deze mp helemaal niet over daar gaat brussel over.Nederland mag wel blij zijn met die subsidies want hoe anders hark je EU lidmaatschapsgeld weer ons land in? Nederlander betalen het meest van alle eu inwoners per saldo is dat -275euro(per hoofd bevolking). Verschil tussen wat NL betaald en terug krijgt uit Brussel.
  Kamerleden vinden dat nog meer kan worden.

 • info204

  Ach, Kamerleden hebben meestal geen hoog IQ. Anders werkten ze wel elders!

 • Zuperboer

  Het wordt hoog tijd voor het afscheid van dit kabinet. Dijksma was een verademing bij wat we op dit moment horen. Onverantwoorde retoriek. De EU zal niet weten hoe snel ze NL. verder moet korten en het geld is allang elders besteed. Het is juist een grote zorg dat de EU haar landbouw te lichtzinnig in de vrije markt aan het zetten is. Landen als VS en Canada zijn er voor hun boeren, de EU voert een zwalkend beleid. Daarbij is het inderdaad ook van belang dat de intensieve sectoren ondersteuning en of prijsrisicomanagement aangereikt krijgen. We gaan een onzekere tijd in (Poetin, Midden-Oosten, Centraal AZIE (zie Brandpunt-uitzending gisteravond)) waarbij we onze landbouw zullen moeten koesteren. Voedsel is en blijft levensbehoeft nr. 1 samen met water natuurlijk.

 • piethermus1

  Elk volk krijgt de leiders die het verdient. Arm, arm, arm, volk.... (eigen schuld, dikke bult)

 • polsbroek

  Wie met veel verstand wil in de politiek? volgens mij niemand.je bent of anders wordt je het wel van dat gel......
  Elkaar vliegen afvangen om goed in de pers te komen
  daar zijn ze druk mee,om met de volgende verkiezingen er beter uit te komen ,dat vinden ze belangrijk de rest zal ze een worst wezen

 • avis.ass1

  wat ik mis in deze discussie is dat het woord subsidie een volstrekt foute benaming is.
  de EU gelden voor landbouw zijn een tegemoetkoming voor gedaalde prijzen eind tachtiger jaren om het voedselpakket goedkoop te houden.Dat is de essentie van het landbouwbeleid.Wel heel frustrerend dat politieke partijen die toen een groot voorstander waren er nu gewoon overheen walsen.

 • mtseshuis

  @avis.ass1: En zo is het maar net, daar denken ze met z'n allen ff niet aan. Afblijven dus! De regelgeving vermindert toch niet, zo krijg je er tenminste nog een fooi voor terug, want dat gaat het wel worden richting 2020.

 • farmerbn

  Hier het hele subsidie-bedrag al binnen.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.