Home

Nieuws 14 reacties

Kamervragen over 'mesthuwelijken'

D66-Kamerleden Fatma Koser Kaya en Vera Bergkamp willen van staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) weten hoe groot hij het risico acht dat er huwelijken worden gesloten om melkveefosfaatreferentie te kunnen overdragen. Ze hebben Kamervragen gesteld.

Aanleiding is de beperking die het ministerie stelt aan de overdacht van melkveefosfaatreferentie. Deze is alleen overdraagbaar aan familieleden tot de derde graad. D66 vraagt zich af hoe dit moet bij moderne levensvormen, die zich niet noodzakelijkerwijs beperken tot huwelijken en geregistreerd partnerschappen. "Betekent dit dat de bedrijven moeten inkrimpen?", willen de Kamerleden weten.

Omzeiling van regels

Ook willen de D66'ers weten welk risico Van Dam ziet op omzeiling van de regels, door het adopteren van de voorgenomen bedrijfsopvolger die buiten de familie komt. In Japan is dit niet geheel ongebruikelijk; op die manier wordt het bedrijf binnen familiebanden gehouden.

Melkveefosfaatreferentie is de hoeveelheid fosfaat die een melkveebedrijf meer produceerde dan er op eigen grond geplaatst kan worden, in 2013.

Laatste reacties

 • boerbarg

  hahaha en homo huwelijken

 • Piet Piraat

  Rolt van stoel van het lachen.................
  ow, volgens mij zijn ze serieus daar.

 • Piet Piraat

  @ boerbarg,

  gelukkig is de Nederlandse samenleving al heel open wat betreft huwelijken, hoeven we daar als melkveehouders al niet meer voor te gaan protesteren.

 • Zuperboer

  Gaat zeker niet in 't wit voltrokken worden zo'n mesthuwelijk?

 • j.verstraten1

  Het niet kunnen overdragen van de fosfaatreferentie buiten familieverband betekent in een aantal gevallen dat bedrijfsgebouwen, die best een toekomst zouden kunnen hebben als nieuwe locatie voor een verplaatser bijvoorbeeld niets meer waard zijn op het moment dat de huidige eigenaar stopt. Pure kapitaalsvernietiging. En dat alles om te voorkomen dat ze verhandeld zouden kunnen worden.
  Je zou toch ook kunnen bedenken dat je de referentie koppelt aan de locatie?

 • mldijkstra

  Het niet overdraagbaar maken van fosfaatreferentie sluit aan op het beleid minder rechten te verlenen op basis van historische gegevens, het promoten van familiebedrijven en grondgebondenheid. En daar hoort ook bij om te kijken op welke manier eventueel misbruik gemaakt zou kunnen worden, niks mis mee lijkt me.
  Het is lastig voor mensen die mede uit speculatie overwegingen een enorme stal hebben neer gezet, maar daarom heet het ook speculeren.

 • fosfaatboer

  oei,oei ,dan maar hokken !

 • fosfaatboer

  En als het dan een ,,moetje '' is ? Zeker eerst toestemming aan de staatssecretaris vragen ! Zoals vroeger bij de kerkeraad .

 • cornelis 22

  Geschift.

 • Klaasvaak

  shit... ben al getrouwd....;-)

  Wanneer kunnen we kaarten bestellen voor het blijspel 'ow ow Den Haag (waar maak je je druk om?)'.

  En dat zijn gekozen volksvertegenwoordigers. Als ze zo graag voor het volk staan hadden ze beter op een podium kunnen gaan staan. Ongelooflijk...

 • info104

  Er is geen wet die nooit worden omzeilt , en dat zal deze ook niet worden mensen zijn erg innovatief , maar wanneer dat incidenteel dit voorkomt moet je dan je er erg druk over maken. Kijk liever hoe nu verder met zón besluit misschien stoppen er wel zoveel dat het probleem zich vanzelf wel weer oplost, blijf positief denken ondernemen is in oplossingen denken, ik merk veel te vaak dat er negatief word gedacht en geschreven.

 • agriholland

  Wat een klucht. Het echte toneel is toch alleen in Den Haag te zien.

 • alco1

  Criminele landen krijgen dictators aan het bewind.
  Domme regels vragen om domme reacties.

 • sophie4000

  - Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.