Home

Nieuws

Glencore wil naar de beurs

Oliehandelshuis en koperproducent Glencore brengt zijn agrarische activiteiten naar de beurs. Rotterdam wordt dan het hoofdkantoor.

Glencore brengt mogelijk haar landbouwdivisie naar de beurs. Dat heeft financieel topman Steven Kalmin bekendgemaakt. De voorkeur gaat uit naar de rechtstreekse verkoop van een minderheidsbelang in de divisie aan een strategische partner. Als de agrarische activiteiten naar de beurs worden gebracht, wordt Rotterdam het hoofdkantoor van het nieuwe concern.

Soja in Zuid-Amerika en tarwe in Canada

Glencore is de grootste oliehandelaar en koperproducent ter wereld, maar is ook een van de grootste agrarische handelshuizen. Het bedrijf verwerkt soja in Zuid-Amerika, verhandelt via dochterbedrijf Viterra tarwe in Canada en is eigenaar van grote boerderijen in Oost-Europa. De agrarische activiteiten zijn winstgevend, maar het concern als geheel gaat gebukt onder een schuldenlast van ruim $30 miljard.

Rotterdam wordt hoofdkantoor

Glencore is officieel een Zwitsers bedrijf maar de landbouwdivisie wordt vanuit Rotterdam geleid. Als de landbouwdivisie naar de beurs gaat, zal Rotterdam ook het hoofdkantoor worden, aldus Kalmin. Eerder koos het van origine Franse handelshuis Louis Dreyfus er ook voor om de landbouwdivisie los te zetten van de rest van het bedrijf, en ook toen werd Rotterdam als hoofdvestiging gekozen.

Kalmin sluit niet uit dat een meerderheid van de aandelen aan een derde partij wordt verkocht.

Glencore wil schuld terugbrengen

Als Glencore er toch in slaagt buiten de beurs om een minderheidsbelang in de landbouwdivisie te verkopen, zal dit belang vermoedelijk in Aziatische handen terechtkomen. Het Singaporese investeringsfonds GIC en het brede Japanse handelshuis Mitsui zijn in de markt, evenals het Chinese COFCO, dat eerder Nidera kocht.

Glencore wil de schuld het komend jaar met zo'n $13 miljard terugbrengen.

Of registreer je om te kunnen reageren.