Home

Nieuws 1702 x bekeken

Drugsafval op boerenerf bekend probleem

"Het is inderdaad een bekend probleem bij ons", dat zegt een woordvoerder van LTO Nederland op het bericht van de NOS van vanmorgen dat criminelen zich steeds meer gaan richten op boeren om van hun drugsafval te komen.

Johan van der Hout, gedeputeerde bij de provincie Noord-Brabant, liet vanmorgen weten dat criminelen steeds nieuwe manieren vinden om van drugsafval af te komen. Hier speelt de agrarische sector volgens Van der Hout een grote rol in.

Drugafval uitrijden met giertank

Naast dat veel drugsafval in het riool terecht komt wordt volgens de gedeputeerde steeds vaker afval met een vrachtwagen of giertank over het land uitgereden. Ook zijn er volgens hem signalen dat resten van xtc-productie in gierkelders worden gedumpt. Van der Hout: "Er zijn boeren die onder druk worden gezet om hun kelder beschikbaar te stellen. In ruil daarvoor krijgen ze geld of blijven ze uit de problemen. Het gevolg is echter dat die boeren het drugsafval over de akkers uitrijden. Dat spul komt zo terecht in ons grondwater en onze voedselketen."

Geen meldingen

LTO bevestigd de uitspraken van de Brabantse gedeputeerde. "Het is een groot probleem en een al langer bekend verhaal, waarvan we de exacte omvang niet weten", aldus de woordvoerder van de boerenstandsorganisatie. Er zijn volgens hem ook geen boeren die zich na de opmerkingen van gedeputeerde Van der Hout van hedenmorgen bij LTO hebben gemeld.

Mestlucht maskeert drugslucht

"Naast het al dan niet gedwongen ruimte beschikbaar te stellen voor wietproductie, willen criminelen steeds vaker dat boeren meehelpen het chemisch afval te dumpen." Een gierkelder is dan een ideale optie voor criminelen omdat de mestlucht de drugslucht maskeert.

Een echte rol – anders dan ondersteunend -  ziet LTO niet voor zichzelf weggelegd in deze problematiek. "Boeren die hier mee te maken krijgen moeten aangifte doen bij de politie. Uiteraard ondersteunen we leden als het gaat om juridische procedures en met het krijgen van vergoedingen voor de geleden schade."

Of registreer je om te kunnen reageren.