Home

Nieuws 1 reactie

Agrarische export EU op recordhoogte

De agrarische export van de EU ligt nog altijd op recordhoogte. In de 12 maanden tot en met oktober kwam de export van landbouwproducten en voeding uit op €128 miljard, 5,3% meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Een forse daling van de export naar Rusland wordt ruimschoots gecompenseerd door meer exporten naar de VS en China, maar ook Turkije en Saoedi-Arabië

De export naar Rusland kwam uit op €10 miljard, 43% minder dan een jaar eerder. In oktober lag de exportwaarde met €541 miljoen opvallend genoeg wel weer wat hoger dan de maand ervoor. Rusland stelde vorig jaar in augustus een importverbod in voor veel landbouwproducten uit de EU.

Agri- en foodproducten

Rusland is als derde belangrijkste afnemer van agri- en foodproducten uit de EU nu voorbijgestreefd door het nietige Zwitserland. De belangrijkste afnemers van agri- en foodproducten uit de EU zijn nog steeds de VS en China. De landen zijn samen goed voor bijna €30 miljard exportomzet. China importeerde in de 12 maanden tot en met oktober 39% meer dan een jaar eerder.

Exportwaarden

De exportwaarde van tarwe daalde, maar bij andere granen werd een plus van €1,3 miljard gerealiseerd. Vanuit de EU werd ook fors meer verdiend met de export van wijn en sterke drank (+€1,4 miljard), huiden en bont (€588 miljoen), babyvoeding en graanpreparaten (+€441 miljoen) en bier (+418 miljoen). De exportwaarde van kazen daalde bijna €260 miljoen en ook de export van groente en fruit stond onder druk. Bij kazen, groente en fruit speelt de Russische boycot een belangrijke rol.

Eén reactie

  • farmerbn

    Volgens mij verdienen boeren die bij verkoop van hun producten zelf een factuur schrijven meer, dan die waarbij de afnemer dat doet. Krijg graag daar een reactie op (van een boekhouder).

Of registreer je om te kunnen reageren.