Home

Nieuws 1716 x bekeken

Wereldwijde voedselprijzen stijgen 4%

Rome – De internationale marktprijzen van suiker, zuivel en plantaardige oliën zitten vooral door tegenvallend weer in de lift, terwijl graanprijzen een beetje aantrekken en de vleesprijs stabiel is. Dat blijkt uit de FAO Voedselprijsindex, die in oktober met 4 procent is gestegen ten opzichte van september.

Nog altijd liggen de prijzen van voedsel in oktober gemiddeld 16% lager dan een jaar eerder.

De FAO is de Wereldvoedselorganisatie, een onderdeel van de VN.

Zuivelprijs schiet omhoog

De zuivelprijsindex steeg ruim 9%. Er wordt gespeculeerd dat de Nieuw-Zeelandse melkproductie wel eens zou kunnen dalen. Nieuw-Zeeland is de thuisbasis van Fonterra, 's werelds grootste zuivelexporteur. De prijs van vollemelkpoeder steeg bijna 21%, maar ook andere zuivelproducten lieten duidelijke stijgingen zien.

Droogte en regen stuwen suikerprijs omhoog

De suikerprijsindex nam zelfs 17% toe door te veel regenval in Brazilië, terwijl in onder meer Thailand, India en Vietnam de suikerriet werd aangetast door droogte. Brazilië en Thailand zijn de grootste exporteurs wereldwijd. De Europese suikermarkt is deels afgeschermd van de wereldmarkt.

Lauwe graanmarkt

Graan heeft de grootste invloed op wereldwijde voedselprijzen. De prijs van granen steeg in oktober met 1,7% ten opzichte van een maand eerder. De prijs van tarwe steeg onder meer omdat de productieomstandigheden in Australië zijn verslechterd. De maisprijs stijgt vooral omdat boeren in de VS, de grootste maisproducent ter wereld, hun mais vooralsnog vasthouden.

El Niño kan productie palmolie drukken

De gemiddelde prijs voor plantaardige oliën steeg ruim 6%. De stijging volgt na drie maanden van teruglopende prijzen. De belangrijkste factor zijn palmolieprijzen. Het weerfenomeen El Niño kan leiden tot droogte in Azië en dus minder productie. De vleesprijzen waren stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.