Home

Nieuws 1522 x bekeken

Milieudefensie wil meer regionalisering diervoer

Veevoerbedrijven geven weinig openheid over de regionalisering van hun productie. Uit een onderzoek van kennis- en adviesbureau CLM in opdracht van Milieudefensie blijkt dat het heel lastig is gegevens boven water te krijgen.

De Nederlandse koepel van diervoerfabrikanten Nevedi is verbaasd over de aantijgingen van Milieudefensie dat de Nederlandse voerfabrikanten niet genoeg zouden werken aan regionalisering van de voerproductie. Nevedi-directeur Henk Flipsen zegt dat ook uit Wagenings onderzoek - gedaan in samenwerking met Milieudefensie - blijkt dat de veevoersector dicht tegen de doelstellingen voor 2020 aanzit om 50 procent van de grondstoffen vanuit Europa te halen.

'Voersector doet niet genoeg aan regionalisering productie'

Milieudefensie haalde woensdag rapporten van Alterra van Wageningen UR en van CLM aan om te onderbouwen dat de diervoersector niet genoeg doet aan regionalisering van de productie. Flipsen dat zijn organisatie gaarne bereid is uitleg te geven aan Milieudefensie, "maar dan moeten ze wel ingaan op onze uitnodigingen, zoals Natuur en Milieu dat doet."

Volop op zoek naar Europese alternatieven

Flipsen zegt dat er tal van ontwikkelingen zijn om alternatieven te vinden voor eiwitgrondstoffen van buiten de Europese Unie. Maar zeggen is eenvoudiger dan doen, legt Flipsen uit. "Het is echt niet zo dat we twee jaar geleden ideeën hadden en dat we die dan nu kunnen uitrollen. We zijn volop op zoek naar alternatieven, maar je hebt met heel veel aspecten te maken: de economie, de voedingswaarde en er moet ook ruimte in Europa zijn om gewassen te verbouwen. Er wordt echt gekeken naar de mogelijkheden van sojateelt in Nederland en Europa, of de toepassing van insecteneiwit in veevoer of de ontwikkeling van aminozuren."

'Nederland draagt juist niet bij aan ontbossing'

De milieuorganisatie zegt dat Nederlandse bedrijven mede verantwoordelijk zijn voor grootschalige ontbossing in Zuid-Amerika en Indonesië. "Als er één land is dat die ontbossing niet veroorzaakt, is het Nederland", aldus Flipsen. "Het is alsof ik bij Milieudefensie een repeterende grammofoonplaat hoor."

Fluctuaties in regionaal gebruik eiwitrijke grondstof

Wageningen UR zegt in een onderzoek dat er fluctuaties zitten in het regionaal gebruik van eiwitrijke veevoergrondstoffen. Dat komt vooral door schommelingen in het gebruik van soja (van buiten Europa) en zonnebloemzaadschroot (van regionale herkomst). Het regionaal geproduceerde eiwit ligt sinds 2011 tussen 45 en 50 procent, volgens de Wageningse rapportage voor Milieudefensie. Daar zou een compliment op zijn plaats zijn, vindt Flipsen.

Milieudefensie wil afspraken over regionale grondstof

Milieudefensie ziet in de onderzoeken CLM en van Alterra en Livestock Research van Wageningen UR een bevestiging dat veevoerbedrijven nog niet voldoende werk maken van regionalisering. De milieugroepering roept de veevoerfabrikanten op om donderdag tijdens het Nevedi-congres afspraken te maken om grondstoffen geheel vanuit de regio te halen.

Of registreer je om te kunnen reageren.