Home

Nieuws 1259 x bekeken

Weinig problemen voor landbouw door laagwater

De langste aaneengesloten laagwaterperiode van de Rijn levert vooralsnog weinig directe problemen op voor de land- en tuinbouw. Verzilting door binnendringing van zout water is volgens Rijkswaterstaat nog geen probleem.

Veevoerbedrijven krijgen minder zwaar beladen (en dus meer) schepen binnen, maar de grondstoffentoevoer is niet in gevaar.

Watervraag is laag

Waar nodig spoelen Rijkswaterstaat en de waterschappen extra door met zoet water om verzilting tegen te gaan. De watervraag door landbouw en natuur is in deze periode van het jaar laag, omdat het groeiseizoen ten einde is.

Laagwaterrecord verbroken

Deze week werd het record van 120 dagen laagwater op de Rijn uit het extreem droge jaar 1976 verbroken. Rijkswaterstaat verwacht dat de situatie de komende dagen nog aanhoudt. Van laagwater is sprake als er minder dan 1.500 kuub water per seconde bij het Gelderse Lobith ons land binnenstroomt.

Water vasthouden

Het laagwater betekent voor de scheepvaart dat er minder beladen kan worden, omdat de diepgang op de rivieren vermindert. Om water vast te houden zijn onder meer stuwen op de Nederrijn gesloten. Voor het Twentekanaal is de voorsluis van Sluis Eefde in gebruik.

Inzet van extra schepen

Volgens ForFarmers kunnen schepen gemiddeld 50% minder grondstoffen meenemen, waardoor veel extra schepen worden ingezet. Wie de rekening betaalt verschilt per contract, volgens de mengvoeronderneming. ForFarmers koopt onder meer granen die vanuit Zuid-Duitsland en Noord-Frankrijk naar de fabrieken komen.

Nog geen groot probleem

Peter Boudeling is directeur Inkoop, Productie & Logistiek bij Agrifirm Feed, een concurrent van ForFarmers. Agrifirm heeft volgens hem net als ForFarmers last van het feit dat schepen minder zwaar beladen aanmeren. Een groot probleem is er nog niet. "De continuïteit van de grondstoftoevoer of productie is niet in gevaar. De productieprocessen en leveringen lopen op de normale manier door."

Of registreer je om te kunnen reageren.