Home

Nieuws 968 x bekeken

'Handelsakkoord zonder landbouw met VS ondenkbaar'

De Europese Unie zal geen handelsverdrag afsluiten met de Verenigde Staten, zonder de landbouw daarin te betrekken. Dat stelt de Europese hoofdonderhandelaar over het TTIP-verdrag met de VS. Ingacio Bercero was gisteren op bezoek bij de Tweede Kamer, waar hij de Kamerleden uitvoerig te woord stond over verschillende kwesties.

Na afloop van de bijeenkomst zei Bercero desgevraagd dat het 'ondenkbaar is dat met de Verenigde Staten een handelsakkoord gesloten wordt, zonder de agri- en food sector daarin te betrekken'. In de Tweede Kamer is onder andere de ChristenUnie de mening toegedaan dat de landbouwproductie buiten de handelsbesprekingen moet worden gehouden.

Geen lagere normen

Bercero herhaalde dat de Europese Unie in geen geval zal instemmen met een akkoord dat een verlaging van de Europese normen zou betekenen, op het gebied van voedselveiligheid, dierenwelzijn, arbeidsregelgeving of andere terreinen. "Wij zullen onze voedselveiligheidsregels niet veranderen en ook onze wetgeving voor de toelating van genetisch gemodificeerde gewassen niet." Aan de andere kant maakte hij ook duidelijk dat op het gebied van dierenwelzijn geen harde eisen gesteld zullen worden aan producten die vanuit de VS op de Europese markt komen. "Daar kunnen onze boeren niet tegen concurreren", concludeerde Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren.

Geen hormoonvlees

Bij de onderhandelingen over de toelating van Amerikaans rundvlees - waar de VS een groot belang hebben - zal Europa vast houden aan de regel dat geen vlees dat behandeld is met hormonen de markt op komt. Bercereo zei dat er sprake zal zijn van tariefquota, waarbij een gelimiteerde hoeveelheid vlees tegen een lager invoertarief de Europese markt op kan. "Voor sommige agrarische producten zullen we de invoertarieven niet helemaal weghalen, maar dat moeten we op productbasis beoordelen", zei Bercero. "Maar de Amerikanen weten heel goed dat we in geen geval hormonenvlees zullen toelaten."

Bercero ontkende dat er bij de onderhandelingen gesproken is over de toelating van hormoonverstorende stoffen.

Volgens de toponderhandelaar zal een machtswisseling in de Verenigde Staten (er zijn presidentsverkiezingen in november 2016), geen invloed hebben op de besprekingen. "We zullen onze ambities of het evenwicht in een akkoord niet op het spel laten zetten door de verkiezingen in de VS."

Of registreer je om te kunnen reageren.