Home

Nieuws 3 reacties

EP wil uitbreiding dierenwelzijnsregels

Het Europees Parlement (EP) heeft ingestemd met het verlengen en aanpassen van de bestaande dierenwelzijnsstrategie van de Europese Commissie.

De nieuwe dierenwelzijnsstrategie moet ervoor zorgen dat het dierenwelzijn verbetert, zonder de efficiëntie en de concurrentiekracht van de veehouderij uit het oog te verliezen. Naast nieuwe regels wil het Parlement ook een betere implementatie van bestaande regels, zodat de hoge Europese standaard voor dierenwelzijn ook in alle lidstaten wordt nageleefd.

Eenvoudiger regels

De nieuwe strategie wordt opgesteld door de Europese Commissie. Het parlement heeft wel een paar randvoorwaarden. Zo willen de Europarlementariërs dat de regels eenvoudiger worden zonder dat dit ten kostte gaat van het dierenwelzijn. Ook moeten de regels beter worden nageleefd in alle lidstaten.

Eisen stellen aan importproducten

De parlementariërs vinden ook dat de Europese Commissie ambitieuzer moet zijn om de eisen die worden opgelegd aan Europese boeren ook te stellen aan de producten die worden geïmporteerd.

542 Europarlementariërs stemden voor het aanpassen van het dierenwelzijnsbeleid, 73 tegen.

'Geen strengere regels Nederlandse boeren'

CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik vindt dat een verlenging van de EU-dierenwelzijnsstrategie niet mag leiden tot strengere eisen voor Nederlandse veehouders. "Onze boeren hebben de afgelopen jaren al forse bedragen moeten investeren om aan de huidige nationale eisen te voldoen."

Schreijer-Pierik vindt dat de Europese Commissie nu echt eerst werk moet maken van een gelijk speelveld in Europa.

Laatste reacties

 • John*

  zal je zien dat de nederlandse boeren in de verkeerde eisen geïnvesteerd hebben.

 • gerard364099

  en ik wil wel eens fatsoenlijk betaald worden

 • agriholland

  en zien dat de EU aan geimporteerde producten dezelfde eisen stelt

  Op deze manier maakt de EU de agrarische sector kapot ten gunste van niet EU boeren die zonder dierenwelzijn en voedselveiligheid en andere randvoorwaarden zoals Kringloopwijzer mogen produceren.

Of registreer je om te kunnen reageren.