Home

Nieuws 1801 x bekeken

CDA wil uitleg over vervallen fosfaatreferentie

Een melkveebedrijf dat omgezet wordt van een vennootschap onder firma naar een besloten vennootschap dreigt de melkveefosfaatreferentie kwijt te raken.

Dat stelt CDA-Kamerlid Jaco Geurts. Hij heeft daarover vragen gesteld aan staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken).

Verandering bedrijfsvorm

Aanleiding voor de vragen is het nieuws dat ondernemers bericht hebben gekregen dat ze hun melkveefosfaatreferentie verliezen bij verandering van de bedrijfsvorm. Geurts zegt dat al te hebben opgemerkt bij de behandeling van de melkveewet. Hij stelde toen een wijzigingsvoorstel voor om de melkveefosfaatreferentie niet verloren te laten gaan bij de overdracht van een bedrijf aan een familielid in de eerste, tweede of derde graad.

Ongeoorloofde staatssteun

Geurts vraagt Van Dam uitleg te geven over waarom de referentie vervalt als de rechtsvorm wijzigt, terwijl er aan het bedrijf zelf verder niets verandert. Bedrijven die in 2013 melkvee hielden, krijgen een melkveefosfaatreferentie. Bij de behandeling van de melkveewet is door toenmalig staatssecretaris Sharon Dijksma gezegd dat verhandelbaarheid of overdracht van de melkveefosfaatreferentie kan worden uitgelegd als ongeoorloofde staatssteun.

CDA'er Geurts vraagt hoe zich dat verhoudt tot de voorgenomen invoering van fosfaatrechten.

Of registreer je om te kunnen reageren.