Home

Nieuws

Alders: veiligheid voorop in aardbevingsgebied

Zeerijp – Veiligheid staat voorop in het aardbevingsgebied in Groningen. Geschillen moeten voorgelegd kunnen worden aan een onafhankelijke arbiter. Verder moet er een totaalplan komen voor de getroffen gebieden in Groningen.

Dat zei Nationaal Coördinator Groningen (NCG) Hans Alders bij de presentatie van het conceptmeerjarenplan 'Aardbevingsbestendig en kansrijk Groningen'.

Belangrijke elementen die Alders noemt in het rapport zijn:

  1. veiligheid voorop;
  2. versterk kwetsbare woningen en gebouwen vanuit de kern van het aardbevingsgebied waar de risico's het grootst zijn;
  3. verbeteren van de schadeafhandeling en maatregelen die gebouweigenaren helpen, zoals de genoemde arbiter bij geschillen over schade en een steunpunt voor bewoners;
  4. Samen met inwoners van het gebied aan de slag om hun huis, straat, buurt, wijk en dorp veilig en beter te maken.

Maatwerk

Alders benadrukte dat in samenspraak met en gemeenten in 2016 wordt gestart met het voorbereiden van het versterken van woningen in Loppersum, 't Zandt, Ten Post, Overschild en Appingedam. Woningen en andere gebouwen worden niet eerder versterkt dan als daarover met de eigenaar overeenstemming bestaat. "Dat is maatwerk", aldus Alders, "en dat gebeurt onder andere samen met de gemeente een op een aan de keukentafel in gesprek te gaan met de bewoners."

Naar hele straat en heel dorp kijken

Volgens Alders moet veel meer dan nu gebeurt gekeken worden naar de totale omgeving: niet alleen naar individuele woningen en andere gebouwen, maar ook naar de straat en het hele dorp. Dan kan ook een combinatie gemaakt worden met bijvoorbeeld het duurzamer maken van woningen. Hij noemde daarbij ook de landbouw in combinatie met zonnepanelen.

Hans Alders, de Nationaal Coördinator Groningen, maakte woensdag bekend hoe hij het herstel en de versterking van woningen in het bevingsgebied gaat aanpakken. Foto: ANP
Hans Alders, de Nationaal Coördinator Groningen, maakte woensdag bekend hoe hij het herstel en de versterking van woningen in het bevingsgebied gaat aanpakken. Foto: ANP

Snellere schadeafhandeling

De schadeafhandeling wordt verbeterd onder meer door een snellere afhandeling. Vanaf 1 januari komt er onderscheid tussen reguliere en complexe schadegevallen. Complexe gevallen betreffen situaties waar er ook andere schade is dan alleen directe schade door aardbevingen zoals financiële problemen, de afhandeling daarvan gaat vanaf 1 januari van de NAM naar de NCG.
Het conceptprogramma wordt in november besproken met betrokken organisaties, na 25 november stelt Alders dan het plan vast. In december wordt het dan aangeboden aan betrokken gemeentes, de provincie Groningen en de Ministerraad.

Kort geding

Woensdagmiddag diende een kort geding van een inwoner uit het Groningse Zijldijk. De bewoner van een voormalige boerderij eist dat de gaswinning onmiddellijk en definitief wordt gestaakt. Een uitspraak wordt binnen een tot twee weken verwacht.

Of registreer je om te kunnen reageren.