Home

Nieuws 1414 x bekeken

VS grootste investeerder Nieuw-Zeelandse melkveehouderij

Auckland – Niet de Chinezen maar de Amerikanen hebben in 2013 en 2014 het meest in de Nieuw-Zeelandse melkveehouderij geïnvesteerd.

Dat stelt accountantskantoor KPMG op basis van cijfers van de Nieuw-Zeelandse autoriteiten (Overseas Investment Office).

28.312 hectare grasland

Hoewel de Chinezen flink investeren in de verwerking van zuivel in Nieuw-Zeeland, blijkt dat wat betreft investeringen in de melkveesector mee te vallen. In totaal werden er in 2013 en 2014 28.312 hectare grasland aan buitenlandse investeerders verkocht. De Verenigde Staten (VS) waren goed voor 54,4 procent van deze grond. De Chinezen volgen met 11,7 procent en de Zweden met 5,9 procent. KPMG schat dat de cijfers van de OIO representatief zijn voor ongeveer 80 procent van de totale aankopen van grasland door buitenlandse investeerders in 2013 en 2014.

Investeren in Nieuw-Zeelandse grond

In de praktijk blijkt een breed scala aan landen te investeren in Nieuw-Zeelandse grond. Het verschil in prijzen per hectare is volgens de accountants groot. Van de in totaal 26 goedkeuringen door de OIO is van de helft de waarde bekend gemaakt. Deze grond vertegenwoordigt een waarde van een kleine €178 miljoen. Amerikaanse aankopen vertegenwoordigen 26,5 procent van dit bedrag en Chinese aankopen 21,3 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.