Home

Nieuws 2973 x bekeken 1 reactie

'Niet blindstaren op pacht bij fosfaatrecht'

Den Haag - De discussie over grondgebondenheid moet zich niet verengen tot pacht of eigendom. Dat zegt het Platform Streekgebonden Boeren.

Het platform, waarin enkele tientallen melkveehouders uit heel Nederland vertegenwoordigd zijn, vindt dat de regels voor  de grondgebondenheid in de melkveehouderij alternatieve vormen van samenwerking moeten toelaten. Bij de invoering van een stelsel van fosfaatrechten moet daarmee rekening worden gehouden, aldus het platform.

Samenwerking met bedrijven in omgeving

Volgens het platform werkt driekwart van de Nederlandse melkveehouders op de een of andere manier samen met andere bedrijven in de directe omgeving. Dat kan gaan om een akkerbouwer die voedergewassen teelt en de melkveehouder die mest levert.

Sluiten regionale mineralenkringloop

Volgens de belangengroep moeten beleidsmakers en wetgevers rekening houden met deze regionaal en historisch gegroeide ontwikkelingen. "Deze samenwerking is waardevol voor beide bedrijven en sluit de regionale mineralenkringloop."

Invoering van een stelsel van fosfaatrechten mag deze boeren niet tekort doen, zegt het platform.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.