Home

Nieuws

Kabinet wil meer transparantie TTIP

Den Haag - Het kabinet is voor meer transparantie bij de onderhandelingen voor een vrijhandelsverdrag tussen de EU en VS, TTIP genoemd.

Wat minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) betreft krijgen nationale parlementariërs inzage in de geconsolideerde onderhandelingsteksten. Ze zegt dit in antwoord op Kamervragen van Jasper van Dijk van de SP.

Bondsdag als voorbeeld

Ploumen noemt het goed dat de Duitse Bondsdag in gesprek gaat met de Europese Commissie met als doel de transparantie te vergroten. "Uw Kamer kan een soortgelijk initiatief ontplooien", aldus Ploumen. "Zelf bepleit ik het belang van transparantie ook steeds bij de Europese Commissie."

Ze blijft wel positief-kritisch over de onderhandelingen voor een handelsakkoord zelf, en zegt te geloven in de dialoog en daarom de anti-TTIP-actiedag aanstaande zaterdag in Amsterdam niet te steunen. De actiedag wordt gesteund door diverse boerenorganisaties.

Belang TTIP voor landbouw

Het belang van TTIP is enorm. Inzet is het verlagen van importtarieven, het erkennen van herkomstbenamingen zoals Parmezaanse ham of Ibérico-vlees en samenwerking bij het stellen van sanitaire en fytosanitaire standaarden. De EU en VS hanteren voor elkaar al lage importtarieven, maar voor landbouwproducten zijn tarieven nog relatief hoog.

De EU en VS zijn het ook oneens over onder meer de teelt van transgene gewassen, het gebruik van chlorine om kip schoon te maken en vlees van gekloonde dieren.

Amerikaanse ondoorzichtigheid

NGO's en parlementariërs in heel Europa klagen dat de onderhandelingen te weinig doorzichtig zijn. De Amerikaanse onderhandelingsteksten zijn bijvoorbeeld alleen toegankelijk voor de Europese Commissie. Ploumen vindt dat de Amerikanen bereid moeten zijn meer te delen.

Het verslag van de laatste onderhandelingsronde was alleen te lezen voor volksvertegenwoordigers en ambtenaren met handel in de portefeuille en dan nog in een speciale leeskamer in Brussel.

Of registreer je om te kunnen reageren.